- Bestellen
- De Librije dinerboxen
- Feestspecials
- Casual feestspecials
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
De Kromme Watergang Shop
Bijzondere wijnen bij de vegetarische gerechten, de Zeeuwse vissoep en het dessert.
Riesling ‘Altenberg Alte Reben’ Vdp Grosse Lag
Classificatie:Qualitätswein
Kleur:Krachtige witte wijn
Land:Duitsland
Streek:Mosel-Saar
Producent:Weingut Van Volxem, Wiltingen
Druivenrassen:riesling
Karakter:De wijn heeft veel geur met citrusschil, kersen en mirabel. De inzet in de mond is zuiver/schoon met veel spanning, iets aards met citrus, goede zuren en een levendige lange, zeer volle afdronk.
Wijnbereiding:Na een handmatige oogst gaan de druiven in stalen tanks voor inweking en vergisting met wilde, druifeigen gisten. Dit totale proces van vinificatie en lagering op grote foeders neemt circa 6 tot 7 maanden in beslag. Men gebruikt een minimum aan zwavel, waarna botteling, zonder klaring plaatsvindt.
Producent gegevens:Dit domein bevindt zich in het historische centrum van Wiltingen, een van de bekendste wijnbouwgemeenten aan de Saar. Als voormalig kloosterwijngoed van de Luxemburgse Jezuïeten beschikte het reeds in het begin van de 18e eeuw over grote percelen wijngaarden in de beste wijnbergen van Wiltingen zoals Scharzhofberger, Kupp, Klosterberg en Gottesfuss. In 2003 werd er nog de Kanzemer Altenberg aan toegevoegd die net zoals de andere wijngaarden in 1868 als Grand Cru werd geklasseerd. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 40 jaar met uitschieters zoals de 120 jaar oude wortelechte stokken in de Gottesfuss, een van de steilste en meest gerenommeerde Saarpercelen. Wortelechte onderstokken kan op leisteen omdat de druifluis hier niet in kan aarden. Roman Niewodniczanski die in 2000 het domein overnam en volledig restaureerde is een telg uit de Bittburger dynastie. Zijn drang naar kwaliteit is ontoombaar en zijn streven is om optimaal de verschillende top terroirs (steile mineraalrijke leisteen, zandsteen en rhyoliet) te laten spreken. Hiervoor zijn grote investeringen gedaan in de wijnbergen en de druiven worden steeds laat en handmatig in verschillende fasen eind oktober/november geplukt.
Gebied gegevens:Het wijngebied Mosel, waaronder ook de zijrivieren de Saar en de Ruwer gerekend worden, is een van de mooiste wijnstreken van Duitsland. Er komen prachtige wijnen vandaan, vooral op basis van de vermaarde rieslingdruif. Dat deze druif het in deze streek tussen Koblenz en Trier het zo goed doet heeft te maken met een combinatie van klimaat en bodem. Het koele, noordelijke klimaat zorgt ervoor dat de druif lang moet rijpen en mooie zuren opbouwd. De bodem werkt op twee manieren gunstig. In de eerste plaats is er de ligging van de wijngaarden, op de steile hellingen van de oever van de Moezel en de zijrivieren. De mooiste hellingen liggen op het westen, deze krijgen de meeste zonuren. De variatie in de kwaliteit van de wijngaarden is enorm. De Moezel is de Duitse rivier met de meeste bochten, hierdoor liggen de hellingen in alle richtingen. Daarnaast is er de ondergrond zelf. De beste bodem bevat veel leisteen. Dat heeft de eigenschap de zonnewarmte van overdag in de avonduren vast te houden en daarmee de druiven nog wat extra te verwarmen. Daardoor verloopt het rijpingsproces geleidelijk.
Serveren bij:Aperitief, bij visgerechten (niet gerookt), schaal en schelpdieren, lichte vleesgerechten en blank gevogelte, asperges, oosters gekruide gerechten en geitenkaas.
Serveertemperatuur:8 à 10ºC
Overige informatie:De oude stokken komen van een steile wijngaard met grijze leisteen en een vulkanische ondergrond.
Côtes de Provence Château Paquette
Producent Famille Paquette
Classificatie AOP Côtes de Provence
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(s)en tibouren 60%, syrah 20%, grenache 14%, cinsault 6%
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Provence
Karakter In de neus perzik, gekonfijte abrikoos, witte bloemen. Zachte en elegante smaak, heerlijk fris met milde zuren en een lange finale.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geplukt. Een deel ondergaat een korte inweking op de schil (macération pelliculaire), de rest wordt direct geperst. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur. Rijping op de lie/bezinksel gedurende 3 maanden.
Gebied gegevens Het gebied Côtes de Provence (27.000 ha) kreeg in 1977 de officiële Appellation Contrôlée-status. De beste wijnen komen van de terrasvormig aangelegde wijngaarden, in tegenstelling tot de wijngaarden op de vlaktes, die vroeger veel werden beschouwd om goedkope massawijnen te produceren. Naast kwalitatief hoogstaande wijnen uit kleine gebiedjes als Bandol, Palette, Bellet en Cassis komen er veelbelovende witte en rode wijnen uit grote gebieden als de Coteaux Varois, Côtes du Lubéron en de Coteaux d’Aix-en-Provence. Maar de reputatie ontleent het gebied toch aan de Côtes de Provence, het gebied tussen Toulon en Nice, waar de populaire, meestal zalmkleurige rosé wijnen vandaan komen. 80% van de wijnen is deze populaire rosé.
Gegevens producent Het Domaine de Curebéasse omvat in totaal 60 hectare waarvan 26 hectare zijn beplant met wijngaarden. Het domein is gelegen nabij Fréjus op 5 km van de Middellandse Zee, tussen Nice en St. Tropez. De wijngaarden zijn omgeven door een bos van pijnbomen en de grond bestaat uit vulkanisch gesteente en zandsteen. Het domaine werd reeds in de 17e eeuw vernoemd en is in de familie sinds 1952. In 2003 nam Jérôme Paquette de leiding van het bedrijf over van zijn vader Jean. Jérôme doorliep de opleiding aan het gerenommeerde ‘Institut d’Oenologie’ te Bordeaux, één van de beste opleidingen op het gebied van de wijn en de wijnbouw. In de wijngaard wordt biologisch gewerkt, met dierlijke mest en vegetale compost. Per ha staan 5.000 stokken aangeplant, het rendement bedraagt gemiddeld 40hl/ha. Men produceert jaarlijks 130.000 flessen, voornamelijk rosé ( 70%), verder iets rood en wit. In 2012 werd de naam van het bedrijf veranderd in Château Paquette. Sinds enige jaren werkt dochter en oenoloog Claire ook in het bedrijf.
Serveren bij Perfect bij Bouillabaisse, stevige visgerechten, kreeft, langoustines. Geroosterd, gegrild gevogelte en blank vlees in combinatie met Mediterrane smaken, pasta’s, gedroogde hammen en worstsoorten.
Serveertemperatuur 9 à 11ºC
Allergeen sulfieten
Alicante Paisaje Mediterráneo Tinto
Producent Casa Agrícola Pepe Mendoza
Classificatie DO Alicante
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(s)en syrah 70%, monastrell (mourvèdre) 15%, giró 10%, alicante bouschet 5%
Sluiting Kurk
Land Spanje
Wijnregio Valencia
Karakter Roodpaars tot rood van kleur, middel intens. In de geur tonen van zwarte kersen, bramen, blauwe pruimen, drop, laurier en lavendel. In de smaak wat balsamico, trekdrop, den, tijm en rozemarijn, vol dik donkerrood fruit, Mediterraans van karakter, aangename tannines. Goede afdronk, opwekkende frisheid en hoge doordrinkbaarheid.
Wijnbereiding De druiven komen van de percelen El Veneno en Los Burros in Alto Vinalopó. De druiventrossen worden soms geknipt om overrijpheid te voorkomen. Na de handmatige oogst en selectie worden de verschillende rassen apart gevinifieerd met de druifeigen gistculturen uit wijngaard en kelder. 30% van de druiven worden met hele trossen vergist. Na de gisting wordt de wijn geperst en gelagerd op tanks en houten vaten van 500 l. Na de malolactische gisting lagert de wijn nog enige tijd op tank of vat en worden tussen november en mei elke 10 dagen de vaten bijgevuld om oxidatie te voorkomen en de wijn stabiel te houden. Voor botteling wordt de assemblage gemaakt, volgt alleen een heel lichte filtratie en minimale toevoeging van sulfiet.
Gebied gegevens De DO Alicante valt onder de autónoma Valencia en is een regio in het zuidoosten van Spanje die de naam gekregen heeft van de stad Alicante aan de kust in de provincie Alicante en ligt voor een klein gedeelte in Murcia. De DO omvat ruim 10.000 ha wijngaard, deels gelegen aan de kust, deels in het binnenland, waar in het algemeen de hoogste kwaliteit druiven geteeld worden. Het gebied kent twee subzones: subzone La Marina Alta (noordelijk van de stad Alicante) en Vinalopó (ten westen van de stad Alicante). Aan de kust is relatief meer moscatel aangeplant terwijl in het binnenland meer nadruk ligt op de monastrell en garnacha tintorera. Aan de kust is het klimaat mediterraan met ongeveer 400 tot 500 mm regen en in het binnenland warm, met weinig regen, slechts 100 tot 150 mm per jaar. De druivenrassen airén, macabeo, moscate, monastrell en garnacha tintorera hebben zich prima aangepast aan dit warme landklimaat en groeien vaak traditioneel ‘en vaso’, in struikvorm. Internationale rassen als chardonnay, cabernet sauvignon, merlot en syrah veelal geleide snoei. Grote temperatuurverschillen in het binnenland tussen dag en nacht zorgen dat de druiven hun zuren behouden. De grond is daar stenig met kalk en zand en houdt het weinige vocht wat er is lang vast. Aan de kust vinden we meer kleibodems.
Gegevens producent Pepe Mendoza is jaren de wijnmaker geweest bij een van de toonaangevende familiebedrijven in Alicante: Enrique Mendoza. Na ruim 25 jaar ervaring is hij een aantal jaar geleden met zijn vrouw Pepa Agulló en hun kinderen een klein gespecialiseerd familieproject Casa Agrícola Pepe Mendoza begonnen met 24 ha wijngaard. Percelen liggen zowel in het hoger gelegen Alto Vinalopó gedeelte (14 ha met monastrell, syrah, alicante bouschet, airén en macabeo) als in Marina Alta in het noorden van de DO (10 ha met giró en moscatel de alejandría). Aanplant is traditioneel ‘en vaso’ (gobelet) met tussen de 1.000-1.800 stokken per ha, minimaal 30 tot bijna 100 jaar oude stokken, niet geïrrigeerd. Wijngaarden worden biologisch bewerkt en certificering volgt binnenkort. Pepe maakt deze wijnen met minimale interventie tijdens de vinificatie en opvoeding. Dat wil zeggen: soms gedeeltelijke vergisting (tot 30%) met hele trossen, vergisting met natuurlijke gisten, niet meer dan 14% alcohol (dat is laag in deze regio), weinig houtinvloeden, geen klaring, geen koude stabilisatie, heel lichte tot geen (papier)filtratie, minimale toevoeging van sulfiet. De Pureza wijn is een orange wine vergist op de Juan Padilla amfoor. In totaal maakt Pepe maximaal 80.000 flessen per jaar en kan met deze alternatieve manier van wijnbouw en wijnmaken met recht een nieuwe ster aan het front in Alicante (en Spanje) genoemd worden.
Serveren bij Bij geroosterd, gegrild rood vlees, wild, stoofvleesgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De monastrell druif is in Frankrijk bekend onder de naam mourvèdre. Hij komt veel voor in Alicante, Yecla en het Jumilla gebied. Het sap van de garnacha tintorera is gekleurd. Het druivenras is ook bekend als alicante bouschet en komt verder voor in de Languedoc en Alentejo in Portugal. Het is een kruising van petit bouschet en grenache/garnacha uit de periode 1855/1865 gemaakt door Henri Bouschet. Giró is een ras dat waarschijnlijk van origine van Mallorca komt. Pepe bezit 9 ha van de totaal 50 ha in Alicante en op Mallorca staat nog zo’n 8 ha. De hond op het etiket is de teckel Lola die de familie heeft.
Allergeen sulfieten
Brunello di Montalcino
Producent La Gerla
Classificatie DOCG Brunello di Montalcino
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(s)en sangiovese grosso (sangiovese)
Sluiting Kurk
Land Italië
Wijnregio Toscana
Gebied Montalcino
Karakter Diep bruinrood. Intens bouquet. Zachtkruidige, ronde inzet, rijk en vol in de mond. Naast fruit (bosbessen en pruimen) ook laurier, omlijst door zachte tonen van hout. Zeer lange afdronk.
Wijnbereiding De eerste selectie gebeurt in de wijngaard, er wordt handmatig geoogst, met daarna een 2e selectie op de sorteertafel als de druiven binnenkomen in de kelder. Daarna volgt het ontstelen en de vergisting. De druiven vergisten op max 30°C in roestvrijstalen tanks en blijven 2 weken macereren op de schillen. Regelmatig wordt de hoed ondergedompeld voor beluchting en meer geur- en kleurextractie uit de schillen. De jonge wijn rijpt dan op Slavonisch eiken gedurende 3 jaar. Het zijn grote vaten met een inhoud van 50 tot 100 hl. Daarna volgt nog een half jaar tot een jaar flesrijping. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken voor deze Brunello is 25 jaar.
Gebied gegevens Brunello di Montalcino komt uit zuidelijk Toscane, 50 km ten zuiden van de stad Siena. Het schitterend op een heuveltop gelegen dorp Montalcino is het centrum van het gebied waar de beroemdste wijn van Italië gemaakt wordt. Het wijngebied is recentelijk ‘ontdekt’; in 1960 waren in totaal 60 ha beplant met wijnstokken, 50 jaar later zijn dat er 2.000. De bodems zijn er schraal, bevatten leem en wat kalk. Ook is er veel wind, belangrijk voor het drogen van de trossen na vochtig weer. Hierdoor kan de vorming van rot worden voorkomen. Ook de wind van de zee op 50 km afstand zorgt voor koelte. Hier produceert de brunello druif, overigens in de Chianti sangiovese genoemd, een zeer aromatische en elegante wijn.
Gegevens producent In 1976 kocht Sergio Rossi dit landgoed dat eigendom was van de Biondi-Santi familie en in 1978 werd het domein La Gerla geboren. Na het overlijden van Sergio Rossi in 2011 kwam de dagelijkse leiding in handen van Alberto Passeri, de wijnmaker en mede-eigenaar. De weduwe van Sergio, Donatella Monforte, is mede-eigenaresse. Zij worden bijgestaan door vriend en oenoloog Vittorio Fiore. De bijna 12 hectare wijngaarden zijn verdeeld over 2 gedeeltes, 6 hectare direct bij het wijnbedrijf aan de noordzijde van het dorp Montalcino op een hoogte van 320 meter en 6 hectare aan de zuidzijde van de appellatie bij het gehucht Castelnuovo dell’ Abbate. Aan de noordzijde geven de oude Biondi-Santi klonen veel finesse en verfijning. De wijngaarden in het zuiden zijn beduidend warmer en geven rijkdom en kracht. Juist de assemblage van deze 2 gebieden bepaalt de structuur van La Gerla. Jaarlijkse productie is 75.000 flessen. Er wordt biologisch gewerkt, maar niet gecertificeerd.
Serveren bij Bij stevig roodvlees, ouder lam, wild en gerechten met paddenstoelen, stoofgerechten, risotto’s, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 18ºC
Allergeen sulfieten
Douro Blanco ‘La Rosa’ Reserva
Producent Quinta de la Rosa
Classificatie DOC Douro
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras(sen) viosinho 60%, rabigato 25%, gouveio 5%, códega de larinho 5%, arinto 5%
Sluiting Kurk
Land Portugal
Wijnregio Douro
Karakter Lichtgeel van kleur. In de geur wit en geel fruit, licht gekruid. Volle, fraaie smaak met tonen van appel, peer en abrikoos, omhuld met een fijn bittertje, in de afdronk tonen van noot, kamille, kruiderij en de gedoseerde houttoets.
Wijnbereiding Druiven worden laat en met zorg geplukt. De helft wordt vergist in eiken vaten, de andere helft in roestvrijstalen-tanks. Na 6 maanden worden de wijnen geblend.
Gebied gegevens Het Douro-gebied ligt ten noorden en ten zuiden van de Douro-rivier, welke Portugal van oost naar west doorkruist. Een ruig gebied, met een zeer warm klimaat. De Douro-streek is opgedeeld in drie aparte regio’s: Baixo Corgo richting de kust en Oporto, Corgo Cima in de regio rond Pinhão in het middengedeelte en de Douro Superior meer stroomopwaarts richting Spanje. Quinta de la Rosa ligt dus in het Corgo Cima gedeelte. In het portgebied zijn veel druivenrassen toegestaan, met naast de bovengenoemde variëteiten, ook veel onbekende rassen, zoals souzão, rufete, viosinho, gouveio, rabigato etc.
Gegevens producent Sinds 1906 is de familie Bergqvist de stuwende kracht achter Quinta de la Rosa. Het wijngoed beslaat 62 hectare en ligt in Pinhão, in het hart van de Douro. Gedreven door passie, namen Tim Bergqvist (overleden in 2018) en zijn dochter Sophia in 1988 de vinificatie en commercialisatie volledig in eigen handen. Nadat David Baverstock in de beginjaren de Port en wijn maakte is sinds 2002 Jorge Moreira is als oenoloog eindverantwoordelijk voor de kwaliteit. Deze talentvolle jonge oenoloog is aangetrokken om de kwaliteit van zowel de Port als de tafelwijnen verder te laten stijgen. En dat is zeker gelukt. Jorge is al twee keer gekozen als beste wijnmaker van Portugal. Quinta de la Rosa doet in tegenstelling tot de meeste porthuizen alles zelf, van de wijngaard tot de botteling. Naast port worden er ook voortreffelijke witte, rosé en rode wijnen en een olijfolie van hoge kwaliteit gemaakt. De wijngaarden profiteren van de ligging op het zuiden/zuidoosten, op een hoogte van 100 tot 450 meter en in een schistbodem (leisteen). De druiven zijn afkomstig van tien verschillende percelen met elk een eigen, typisch microklimaat. Belangrijk om te weten is dat alle wijngaarden van Quinta de la Rosa uitzonderlijk gesitueerd zijn en daarom volledig opgenomen zijn in de klasse A. Dit is de absoluut hoogste locatiequotering die er in de Douro bestaat. In de Douro Superior zijn de familie Bergqvist en Jorge Moreira sinds 2005 eigenaar van het 100 ha grote Quinta das Bandeiras (waarvan 38 ha beplant met wijnstokken). Er wordt bij Quinta de la Rosa en Quinta das Bendeiras veel geïnvesteerd in een nieuwe wijngaard en de aanplant van o.a. touriga nacional en in 2019 arinto, albariño en gouveio (= godello) in een 2,3 ha grote wijngaard. Op het wijngoed zijn twee boerderijen, Quinta Amarela en Quinta de Lamelas, beschikbaar als hotel naast de kamers in Quinta de la Rosa met een uitstekend restaurant genaamd Cozinha da Clara.
Serveren bij Bij visgerechten (ook gerookt), schaaldieren, blank vlees, gevogelte, pasta’s en rijstgerechten met Mediterraanse/Portugese smaken, groentengerechten en salades.
Serveertemperatuur 10ºC
Overige informatie De gouiveio-druif staat in Spanje aangeplant als de godello-druif en heet in de Dão-regio lokaal verdelho, niet te verwarren met de verdelho-druif uit Madeira.
Condrieu ‘Pagus Luminis’
Producent Louis Chèze
Classificatie AOP Condrieu
Soort Wijn Krachtige witte wijn
Druivenras(s)en viognier
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Rhône
Karakter Groengeel van kleur. Een expressieve geur waarin wat muskaat, banda-foelie en veldbloemen. Sappig en fris van smaak met groene appel, abrikoos en wat kruidigheid verweven met een lichte houttoon. Een ronde afdronk die lang in de mond blijft hangen.
Wijnbereiding Deze Condrieu komt van een wijngaard van 2ha groot met granietrijke bodem en een toplaag van grof zand. De stokken zijn 25 jaar oud leveren 32 hl/ha op. Na de persing wordt het sap overgebracht in eikenhouten vaten, die 1 tot 2 jaar oud. De gisting verloopt onder een lage temperatuur van ca 15ºC. Hierna blijft de wijn nog 8 maanden op fust waar ook de malolactische gisting plaatsvindt en het omroeren van de ‘lie’ (bâtonnage). Botteling vindt plaats in de zomer van het jaar na de oogst. Condrieu is op zijn best tussen 1 en 3 jaar oud.
Gebied gegevens Rond 75 na Chr. vindt er rond het huidige Vienne uitstekend wijnbouw plaats met een donkere druif, die resistent zou zijn tegen kou. De Galliërs en Kelten plantten hun eerste wijnstokken in het noorden van de Rhônevallei. Toch is een belangrijk deel van de ontstaansgeschiedenis van de wijncultuur in dit gebied nauw verweven met de geschiedenis van de Romeinen. Pas in de late middeleeuwen maken schrijvers opnieuw melding van wijncultuur in de Rhônevallei. Toen Clemens de Vijfde zijn pauselijke zetel in 1309 in Avignon vestigde, steeg de roem van de Rhônewijnen direct. Al snel bestond drie kwart van de wijnconsumptie aan het pauselijkhof uit Rhônewijnen. Châteauneuf-du-Pape maakt naam in de jaren 30 van 20ste eeuw, door als eerst wijnproducerende regio in Frankrijk richtlijnen op te stellen voor cultivatie en productie. Dit vormt de uiteindelijke basis van het huidige AOP-systeem. Totaal bedraagt het wijngaardareaal in de Rhône ruim 130.000 ha. Het gebied ligt in de Noord Rhône rondom het dorpje Condrieu. De wijngaarden van Condrieu beslaan ongeveer 170 ha, elk jaar worden op beperkte schaal nieuwe wijngaarden aangeplant. Hoewel dit fors meer is dan de 20 ha in 1990 blijft dit toch een relatief minuscuul gebiedje. De steile tot 350 meter hoge granietrijke hellingen met veel terrasbouw zijn zeer arbeidsintensief, machinaal bewerken is hier zo goed als onmogelijk. Daarnaast is de viognier druif vrij gevoelig voor ziektes zoals meeldauw en te hoge rendementen. In de praktijk is het rendement dan ook niet veel hoger dan slechts 20/25 hl per hectare. Dit alles zorgt er voor dat Condrieu nooit een goedkope wijn kan zijn. Condrieu wordt altijd gemaakt van 100% viognier. Er bestaat naast de droge, witte wijn ook een zoete, laatgeoogste variant.
Gegevens producent Louis Chèze, gestart in 1978 met 1 hectare wijngaard in Saint-Joseph, bezit momenteel 70 ha, waarvan 51 ha syrah, 4 ha marsanne en 15 ha viogner waarvan 4 ha in Condrieu. Andere wijnen die Louis Chèze produceert zijn: Côte Rôtie, Cornas, St. Joseph rood en wit en diverse IGP-wijnen van uitmuntende kwaliteit. Daarnaast is Louis Chèze actief met twee andere wijnboeren in een samenwerking: Les Vignobles de Seyssuel. Zij bezitten op de oostelijke Rhône oever wijngaarden ten noorden van de stad Vienne, dus buiten de officiële Rhône-appellaties. In de Romeinse tijd kwamen hier beroemde wijnen vandaan, in 1883 kwam er een eind aan de wijnbouw door de phylloxera plaag. Ruim 100 jaar later zijn deze dus herbeplant met o.a. syrah en viognier. Deze wijnen moeten gaan concurreren met de beroemde Côte-Rôtie en Condrieu wijnen. De resultaten zijn veelbelovend. Alle wijnen van Louis Chèze zijn van zeer hoogstaande kwaliteit, 20% wordt verkocht in de export.
Serveren bij Rijke visgerechten, schaaldieren, blank vlees en gevogelte met diverse bereidingsmogelijkheden, geurige Mediterrane en Aziatische smaken, pasta’s, asperges, milde tot pittige romige kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
MAGITA Sweet Cuvée Tokaji / Béres
Kleur: Zoete witte wijn
Land: Hongarije
Streek: Tokaj
Producent: Béres, Erdöbénye
Druivenrassen: furmint 60%, hárslevelü 15%, kövérszölö 25%
Karakter: Goudgele wijn met de zeer prettige geur van honing, rijp geel en steenfruit. In smaak hele mooie balans tussen zuren en suikers met tonen van perzik, meloen en ananas, iets van tuttifrutti.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn worden laat in de herfst handmatig geplukt, ontsteeld en gekneusd, het sap laat men een nacht bezinken. De wijnen worden apart per druivenras gefermenteerd, deels in RVS tanks, deels in houten vaten. Na de vergisting resteert zo’n 100 gram restsuiker. Daarna worden ze gemengd en nog zo’n 24 maanden in gebruikte eiken vaten gerijpt. Édes is in het Hongaars zoet.
Producent gegevens: De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Gebied gegevens: Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Serveren bij: Bij niet te zoete desserts met fruit, kwark en specerijen. bij gerechten met ganzen/eendenlever, rilette’s. In plaats van Port bij vele soorten kaas, vooral roodflora en blauwaderkaas.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: Magita was een schone dame, ter plekke bekend uit een eeuwenoude legende. De Hongaren hebben de productiemethode aan de Turken te danken. Toen die in 1620 de streek binnenvielen, kon de oogst pas in november worden binnengehaald. Daardoor begonnen de druiven uit te drogen en te verschrompelen (edele rotting). Om iets van het jaar te redden werden de druiven toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suikergehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren. De botrytis werd beschouwd als een godsgeschenk. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
De Librije dinerboxen Feestspecials Casual feestspecials Sterrenchefs casual A La Carte Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.