- Bestellen
- De Librije dinerboxen
- Feestspecials
- Casual feestspecials
- Sterrenchefs casual
- A La Carte
- Restaurant 212
- Sidney Schutte**
- Bolenius
- Parkheuvel dinerboxen
- Noor dinerbox
- Restaurant Aan de Poel
- De Groene Lantaarn
- De Lindehof
- De Kromme Watergang
- Bij Jef dinerbox
- de Burgemeester
- Jonathan Zandbergen
- Vegetarische menu's
- Combi menu's vis en vlees
- Combi menu's vlees
- Combi menu's vis
- Cook Like a Chef Events
- Chef aan huis
- Cadeaushop
- Hoe werkt het?
Restaurant 212 van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot heeft twee Michelinsterren. Geniet thuis van de fine-dining dinerbox of van hun casual luxury box.
212 Casual luxury box
Gluten: Croutons, Pasta
Melk: Room, Sjalotboter, Dillecreme
Eieren: Mayonaise, palingsaus, pasta, sjalotdressing
Schaaldieren: Garnalen
Vis: Paling, Palingsaus
212 Casual luxury box
- Knolselderijsalade met mierikswortelcrème en dille, huisgemaakte XO-saus en Hollandse garnalen
- Pasta met paling en zwarte peper
- Kippetjes met gebakken mosterd en dragon
- Lamsnek met groene groente en gepofte quinoa
- Little gem met sjalotdressing, bieslook en croutons
- Baba au rhum
INSTRUCTIES
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Sylvaner 'Tradition'
Lekker bij de kip en de salade en de kip
Producent: Bernard et Robert Schoffit
Classificatie: AOP Alsace
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): sylvaner
Land: Frankrijk
Wijnregio: Elzas
Karakter: Veel wit fruit in de geur. In de aanzet milde frisse zuren, gevolgd door een ronde, soepele, zeer zuivere smaak. Mooie balans van de frisheid en een klein zoetje.
Wijnbereiding: In de kelder worden de gehele trossen geperst en vindt voor extra aroma een korte schilweking plaats met 48 uur klaring van de gekoelde most. Vergist wordt op gecontroleerde temperatuur, er vindt soms malolactische gisting plaats. Rijping van de jonge wijn op hun fijne lie geschiedt gedurende 6 tot 8 maanden op vaten of in tanks, botteling vindt in augustus plaats. Door de lage opbrengst per ha en de hoge leeftijd van de wijnstokken bezitten de wijnen een grote concentratie en daardoor in sommige jaren iets restzoet. Ook in deze wijnen zijn de suikers nooit plat: er is altijd een mooie balans met de zuren, waardoor ze culinair prima inzetbaar blijven.
Gebied gegevens :De Elzas ligt in het noordoosten van Frankrijk tegen de Duitse grens, tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. Het gebied is nogal eens van nationaliteit veranderd (Duits-Frans) en de Duitse invloed op de cultuur is duidelijk aanwezig. De hoge Vogezen beschermt het gebied tegen de wind en regen, waardoor de hoofdstad Colmar behoort tot een van de droogste en zonnigste steden van Frankrijk. De druiven (totaal ruim 15.500 ha) staan deels geplant op de laaggelegen vlakke gronden, de beste wijnen worden doorgaans gemaakt van druiven, die groeien in de heuvels, waar wijnbouw tot 400 meter hoogte mogelijk is. 90% van de productie is wit. Veel wijnen zijn monocépages maar de laatste jaren vindt de traditionele assemblage en complantation (fieldblend) weer opgang. Er zijn enkele grote coöperaties, nogal wat handelaren, maar vooral veel kleine wijnboeren in het gebied. De kwaliteiten van de wijnen kunnen nogal uiteenlopen, het is dan ook zeer belangrijk op de naam van de producent te letten.
Gegevens producent: Bernard Schoffit bezit 16 ha wijngaard, waarvan 10 in de wijngaard Harth, ten noordwesten van Colmar. De alluviale bodem is hier sterk doorlatend en bestaat uit stenen en zand. Van de aangeplante rassen is de helft ouder dan 30 jaar, de chasselas zelfs ouder dan 60 (!) jaar. Sinds 1986 bezit Bernard, inmiddels terzijde gestaan door zijn zoon Alexandre, tevens ruim 5 ha in de unieke grand cru wijngaard Rangen nabij het plaatsje Thann. Rangen is de enige wijngaard in de Elzas met een rotsachtige bodem van vulkanische oorsprong. De warmte wordt vastgehouden door de keiharde rotsen en de steenachtige bodem. De nabijgelegen rivier de Thur beschermt de wijngaarden tegen voorjaarsvorst. De 3 voornaamste eigenaren van Rangen zijn Zind-Humbrecht, Schoffit en Wolfberger, een wijncoöperatie in Eguisheim. De Clos Saint-Théobald reikt van het midden tot de top van de Rangen en meet 5,5 ha van de in totaal 22,13 ha van de Rangen. Op Clos Saint-Théobald heeft Bernard Schoffit 4 druivenrassen aangeplant; riesling, pinot gris aangevuld met klein beetje gewurztraminer en muscat, die elk gevinifieerd worden tot cépagewijn. In een ver verleden is voor de grand cru Rangen een document opgesteld waarin is vastgelegd dat het verboden is om de wijn van die wijngaard te mengen met een ander terroir. Ook het blenden van druivenrassen is verboden. Men streefde in de wijn naar een ultieme expressie van het terroir. Tevens bezit Bernard een perceel van 1 ha riesling in de grand cru Sommerberg nabij Niedermorschwihr. Bernard is een wijnmaker pur sang, hij kent geen compromissen als het gaat om kwaliteit, is uiterst gedreven en kijkt puur naar resultaat op de lange termijn. In al zijn wijngaarden wordt met veel respect voor de bodem gewerkt, insecticiden zijn hier taboe. Het rendement per ha is sterk beperkt, voor de basiswijnen gemiddeld 55 hl/ha en voor de grand cru wijnen 25 à 30. De wijnen van Schoffit worden gerekend tot de allerbeste van de Elzas.
Serveren bij: Salades, vis, schaaldieren, blank vlees en gevogelte, eend, gedroogde hammen en vleeswaren, pasta’s, hartige taarten, groentegerechten, milde romige kazen.
Serveertemperatuur: 8 à 10ºC
Overige informatie: De sylvaner werd in 1660 voor het eerst aangeplant in het Frankenland, midden Duitsland. De officiële naam is grüner sylvaner, van origine uit Midden-Europa en is een kruising van Österreichisch weiss en traminer.
Allergeen sulfieten
Chardonnay ‘San Leonardo’ Affinato in Legno
Lekker bij de paling
Producent: Carminucci
Classificatie: Vino Varietale Chardonnay
Soort Wijn: Volle witte wijn
Druivenras(sen): chardonnay
Land: Italië
Wijnregio: Marche
Karakter: Licht geel van kleur. Schone, zuivere inzet met vers tropisch fruit in zowel geur als smaak. De wijn is omlijst met een fraaie geur van vanille, roomboter en licht gebrande cashew door het contact met Frans hout. Deze chardonnay heeft een mooi concentraat waarbij de natuurlijke frisse zuren zorgen dat de wijn verfrissend eindigt.
Wijnbereiding: De druiven komen van verschillende percelen in de omgeving van Grottemare, gelegen aan de kust bij de bekende badplaats San Benedetto del Tronto. Na de temperatuur gecontroleerde alcoholische vergisting rijpt de wijn voor 4 maanden met staven van Frans hout in rvs-tanks. Om de frisheid te bewaren ondergaat de wijn geen malo. Na een lichte filtering wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens: Marche, ook wel Marken (zo’n 17.000 ha) genoemd is een district in Midden-Italië, grenzend aan de Adriatische Zee. Het gebied kent een prachtig landschap, veel heuvels met kleine dorpjes, de tijd lijkt hier soms stil te staan. Ancona is de hoofdstad van het gebied. Door de beschutting vanuit het westen door de hoge bergen van de Apennijnen is het klimaat redelijk constant en valt er weinig neerslag. Er worden rode wijnen gemaakt (25%), maar wit domineert (60%) en de bekendste is wel de beroemde witte wijn gemaakt van de verdicchiodruif. De lokale rode druif met de naam lacrima di morro d’alba staat slechts aangeplant rondom de plaats Jesi, slechts 250 ha zijn er mee beplant. De rode wijnen als Rosso Conero bij Ancona en Rosso Piceno bij Ascoli in het zuiden van de Marken zijn doorgaans van de sangiovese en montepulciano druif gemaakt. Ook de witte wijnen in dit gebied zijn doorgaans heerlijk zuiver en van goede tot zeer goede kwaliteit.
Gegevens producent: Giovanni Carminucci begon in 1928 met zijn wijnbedrijf in de heuvels aan de kust in de regio Marche, in goed Nederlands De Marken. Het gebied ligt in Midden-Italië op de oostelijke uitlopers van de Apennijnen, rondom het plaatsje Ascoli en kijkt uit op de Adriatische zee, die zorgt voor koelte in het gebied. Het familiebedrijf omvat nu 45 hectare en wordt geleid door de zoon van Giovanni, namelijk Piero en kleinzoon Giovanni junior. Op het domaine wordt ook olijfolie geproduceerd. De wijngaarden liggen voornamelijk tussen Offida en Grottammare, dat aan de kust ligt. De wijngaarden liggen op 250 tot 300 meter boven de zee. De bodem is klei- en kalkhoudend.
Serveren bij: Bij stevige visgerechten, gerookte vissoorten en vlees, blank vlees en gevogelte, pasta’s en risotto’s, antipasti, groentegerechten en romige wit en roodflora kazen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: San Leonardo is het weggetje dat door de wijngaarden gaat richting de kelder. ‘Affinato in Legno’ betekent opgevoed met hout. Giovanni heeft er voor gekozen om deze wijn als tafelwijn op de markt te brengen.
Allergeen: sulfieten
Producent website: carminucci.com
Montepulciano d’Abruzzo ‘Becco Reale’ Bio
Lekker bij de lam
Producent: VignaMadre
Classificatie: DOC Montepulciano d’Abruzzo
Soort Wijn: Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen): montepulciano
Biologisch
Land: Italië
Wijnregio: Abruzzo
Karakter: Robijnrode, intense kleur. Iets boers in de geur met zwarte bessen, viooltjes en zoethout. Rijke, volle smaak, waarin heerlijk donker fruit, zachte tannines, vanille en een hint van cacao. Een aangename frisheid met een iets zwoele afdronk completeert de wijn.
Wijnbereiding: Oogst in oktober. De vinificatie is modern, in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedurende 6 maanden in roestvrij staal. Daarna rijpt de wijn 6 maanden verder op barriques (eikenhouten vaten). Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog 6 maanden op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens: Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent: Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij: Bij rood vlees, rood wild, stoofschotels, risotto’s, paddenstoelengerechten, harde en blauwader kazen.
Serveertemperatuur: 18ºC
Overige informatie: De Becco Reale komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 280 m. met een zuidzuidoost ligging. Becco Reale betekent houtsnip, een vogel die voorkomt in gezonde leefgebieden, voedt zich met wormen en insecten en daarom als symbool voor deze wijn gekozen.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
Producent Daniel Rousset
Classificatie AC Crémant de Bourgogne
Soort Wijn Volle mousserende witte wijn
Druivenras(sen) chardonnay
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Karakter Lichtgeel van kleur, fijne mousse. Frisse, droge smaak, verkwikkend, heerlijk fruit, iets rijp en notig, mooi in balans met een lange afdronk.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in kleine kistjes. Na een milde persing van de hele trossen en een gisting op roestvrij staal worden de jonge wijnen geassembleerd. Voor een tweede gisting wordt de wijn op fles gebracht met toevoeging van de ‘liqueur de tirage’, bestaand uit gist en suiker. Het koolzuur dat zich nu vormt blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en de smaak. Voor de definitieve afsluiting van de fles wordt het ontstane depot via een speciaal procedé uit de fles verwijderd. Crémant wordt gemaakt als Champagne, maar wordt in Frankrijk buiten het Champagne gebied Méthode Traditionelle genoemd.
Gebied gegevens De Bourgogne is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal, en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (Chablis), Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hogere intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren sterk. De wijnbouw is er sterk versnipperd, dit is een van de redenen, waarom het belangrijk is bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. Het wijngebied Mâcon, ook wel Mâconnais genoemd, ligt ten noordoosten van de stad Mâcon. Er wordt hier zowel goede witte als rode wijn gemaakt.
Gegevens producent In 1889 kocht Antoine Rousset 0,3 ha in Péronne. Sinds 2004 bezit de 4e generatie, de broers Geneviève (1974) en Denis (1976) Rousset 30 ha beplant met voornamelijk chardonnay en iets pinot noir en gamay. Het bezit is verdeeld over 6 percelen in Péronne, Azé en Viré met hoofdzakelijk een kalk/klei bodem. Domaine du Bicheron ontleent zijn naam aan een kleine beek in het gebied, genaamd ‘Le Bicheron’. Veel van de chardonnay stokken zijn ouder dan 40 jaar. Resultaat is een smaakvolle wijn met veel lengte. Omdat de bodem licht glooiend is kan er machinaal geoogst worden, ideaal om de optimaal rijpe druiven snel op het juiste moment binnen te halen. Chaptalisatie (het toevoegen van suiker voor de vergisting om een hoger alcoholpercentage te krijgen) vindt nooit plaats. De hele oogst wordt op het Domaine gebotteld. Verkoop vindt plaats voornamelijk in Frankrijk aan particulieren en restaurants, de export is groeiend.
Serveren bij Als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Een Crémant heeft altijd een lagere koolzuurdruk (3-4 atm.) dan andere mousserende wijnen (5-6 atm.).
Allergeen sulfieten
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
212 4-gangenmenu
Inclusief brood van VanMenno
- Krokante aardpeer gevuld met Hollandse garnalen, vinaigrette van look en Belper Knolle-kaas
- Langoustine gegaard in eendenvet met dashi-Albuférasaus, koffie en katsuobushi
- Ossenstaart van de bbq met jus van rund, blauwe kaas, knolselderijcrème en lavas
- Bread and butter pudding van komijn met ingelegde rozijnen en parfait van gerookt vanille-ijs
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Deze bijpassende wijnen passen perfect bij de gerechten van dit 212 menu
212 bij de Krokante aardpeer:
Crozes-Hermitage Blanc Domaine des Entrefaux
212 bij de Langoustine
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
212 bij de Ossenstaart
Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
212 bij het nagerecht
Château Filhot, Sauternes
Zie bij de individuele wijnen de uitgebreide beschrijvingen en andere alternatieven.
Alle wijnen zijn per fles.
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Tradition Heritage Cuvée 3 Years
Producent: Schloss Gobelsburg
Classificatie: Niederösterreich
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): grüner veltliner 80%, riesling 20%
Sluiting: Kurk
Land: Oostenrijk
Wijnregio: Kamptal
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, briljant helder. Duidelijke neus van grüner veltliner met een licht toon van riesling. Mooi aromatisch vol, geel fruit, witte peper en aangenaam filmend. Bescheiden houttoets en complex in de smaak, fraaie tonen van geel fruit, exotisch fruit en weer verfijnd witte peper. Smaakopwekkend en verfrissend.
Wijnbereiding: De druiven worden op de traditionele manier (vandaar Tradition Heritage) van de 19e eeuw gevinifieerd. Na de handmatige oogst ontsteling en kneuzing worden de druiven 10-18 uur gemacereerd en daarna met een korfpers (basket press) geperst. De most vergist zonder klaring op grote eikenhouten vaten en wordt na de vergisting gescheiden van de lies en van tijd tot tijd overgestoken op andere grote vaten, net zo lang totdat de wijn stabiel en helder is. De wijn hoeft op deze manier niet gefilterd te worden voor botteling. Een wijn waarin de rijke historie en traditie van Schloss Gobelsburg prachtig tot uitdrukking komt. In de wijn zitten de volgende jaargangen: 2018…..85%, 2017…..10% en 2016…....5%.
Gebied gegevens: Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij: Serveren bij rijke visgerechten, schaaldieren en schelpdieren, sushi’s, blank vlees en gevogelte, groentegerechten zoals asperges, wit en rood flora kazen of zonder gerecht genieten van deze bijzondere wijn.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years. Van deze Tradition Heritage 10 Years zijn 3.410 flessen en 240 magnums gebotteld. Naast deze Traditionwijn is er ook een Heritage Cuvée 3 Years en Heritage Cuvée 50 Years uitgebracht.
Crozes-Hermitage Blanc Domaine des Entrefaux
Classificatie: A.C. Crozes-Hermitage
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek: Rhône, Crozes-Hermitage
Producent: Charles et François Tardy, Chanos-Curson
Druivenras(sen): marsanne (80%), roussanne (20%)
Karakter:
Licht geel-goud geel van kleur, bloemig in de geur met wat amandel, anijs en iets perzik. In de smaak rond, filmend met opwekkende zuren, aangenaam bittertje, sappig steenfruit, licht peperig en een fraaie, verfijnde afdronk.
Wijnbereiding:
De druiven worden na de persing voor de helft vergist in gebruikte houten vaten. De rest vergist in roestvrij stalen tanks. Er wordt alleen gist uit de eigen wijngaard gebruikt. Na een lichte filtering wordt de wijn in het voorjaar gebotteld.
Gegevens producent:
Domaine Entrefaux is een bezitting van 24 hectare, beplant met 20 ha syrah, daarnaast wat witte rassen als marsanne en roussanne. Onder de naam La Java des Entrefaux wordt van 2 ha nog een Vin de Pays gemaakt. De duidelijk aanwezige François Tardy runt dit prachtig gelegen bedrijf samen met zijn vrouw. Er worden kwalitatief zeer hoge wijnen gemaakt, soms zelfs op het niveau van de Hermitage. De bodem in de wijngaarden met de witte druiven heeft een hoog kalkgehalte, wat de wijn een mooie verfijninggeeft. De blauwe druiven staan in een ‘warmere’ bodem van kiezels en keien, wat zorgt voor rijke en aromatische rode wijnen. Rood wordt van 3 percelen gemaakt, de kwaliteit onder de naam 'Domaine des Entrefaux' is een blend van al hun wijngaarden. Er wordt hier met veel precisie gewerkt, het rendement per ha. over de eerste 10 jaren van dit millennium bedroeg slechts 38 hl. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op beton en grote foudres (eiken vaten), nieuwe barriques worden nauwelijks gebruikt. In de export gaat 25%. Sinds 2011 is Domaine des Entrefaux biologisch gecertificeerd.
Gebied gegevens:
De wijngaarden van de appellatie Crozes-Hermitage liggen om de heuvel van Hermitage gegroepeerd. De hellingen zijn bedekt met terrassen van graniet met een zanderige toplaag. Crozes-Hermitage is een van de grootste noordelijke appellaties in de Rhône. Verschillende kwaliteitsproducenten hebben het niveau van de wijnen hier de laatste jaren sterk verbeterd. De Côtes du Rhône is wijnkundig onderverdeeld in 2 gebieden. In het noorden de Rhône Septentrionales en in het zuiden de Rhône Méridionales. In het zuiden wordt veel algemene Côtes du Rhône gemaakt met daarnaast onder andere de bekendere Gigondas en Châteauneuf du Pape. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en klei met in sommige delen, bijvoorbeeld in de Châteauneuf du Pape, grote keien. Uit het noorden komen de grotere namen, de meer bijzondere wijnen als Côte Rôtie, Hermitage en Cornas. Hier vinden we een droge, granietachtige bodem die krachtige, geconcentreerde wijnen voortbrengt.
Serveren bij:
Rijke salades met vis, gevogelte en blank vlees, gegrilde of geroosterde visgerechten met volle sauzen,schaaldieren zoals gegrilde gamba’s of geroosterde kreeft.
Serveertemperatuur: 9 à 11 C
Overige Informatie:
Crozes-Hermitage is bijna altijd een rode wijn, toch zijn er een klein aantal wijnboeren die een meer dan voortreffelijke witte wijn in het gebied weten te produceren. De druivenrassen roussanne en marsanne zijn in Frankrijk uitsluitend aangeplant in de Rhône, de laatste jaren ook in de Languedoc.
Allergenen: sulfieten
Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Pinot Bianco 'Sirmian'
Classificatie:
DOC Alto Adige
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Sluiting:
Kurk
Land:
Italië
Streek:
Alto Adige-Südtirol
Producent:
Nals Margreid, Nalles
Druivenras(sen):
pinot bianco (pinot blanc)
Karakter:
Zachtgeel van kleur. Een royale, fruitige geur van wit fruit als appel en rijpe ananas tot citrusfruit. Volle en rijpe smaak, zacht met lichte ziltigheid, krachtig en een fijne zuurgraad en elegantie na.
Wijnbereiding:
Van de hooggelegen, historische Sirmian wijngaard (500-700 m) worden de druiven half oktober geoogst. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal met 8 maanden rijping op de lie (bezinksel) in grote houten foeders en na een lichte filtering volgt de botteling in maart.
Gegevens producent:
Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een architectonisch hoogstandje van grote schoonheid. In de vinificatieruimtes doet de zwaartekracht haar werk om zo min mogelijk te hoeven overpompen. De druiven komen van 160 hectare die worden verbouwd door 140 wijnboeren waar hoge eisen aan worden gesteld met betrekking tot respect voor natuur en milieu. Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Wijnmaker is de gedreven Harald Schraffl. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden iets meer dan 1 ha en is veel te klein om er zelf wijn van te kunnen maken en van te kunnen leven. Veel boeren telen daarnaast ook nog ander fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme (zoals kamerverhuur etc).
Gebied gegevens:
Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Een kwart van de bevolking is Italiaanstalig en een klein deel spreekt Ladinisch (verwant aan Reto-romaans). De provincie vormt samen met de provincie Trentino een autonome regio binnen Italië. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava (vernatsch), manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Serveren bij:
Heerlijk als aperitief, bij niet gerookte visgerechten, schaal en schelpdieren, salades, antipasti, asperges, pasta's en witflorakazen.
Serveertemperatuur:
10 à 12ºC
Overige Informatie:
De Sirmian wijngaard heeft een rijke minerale bodem met morenen, marmer, mica gneiss, kalk. De Sirmian Pinot Bianco is het paradepaardje van Nals-Margreid en krijgt (bijna) standaard 3 glaasjes in de Gambero Rosso (dit is de hoogste waardering).
Allergenen:
sulfieten
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Producent: Bodegas Fabre, Luján de Cuyo
Druivenras(sen):malbec
Karakter:
Diep donkerrood van kleur. In de geur fijn rood, rijp fruit, mooie tonen van Frans eiken, wat pruim, een pepertje en veel kers. Geconcentreerde en toch elegante malbec met veel finesse en aroma's van rijp rood fruit, iets drop en ceder met wat vanille. Goede balans tussen fruit, alcohol, tannine en zuren.
Wijnbereiding:
De druiven worden met de hand geplukt in kisten van 20 kg. De druiven zijn afkomstig uit de regio Alto Valle de Río Negro, ten oosten en niet ver weg van de stad Neuquén. Druiven zijn afkomstig uit de 50 ha grote wijngaard Allen bij het stadje General Roca. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. De stokken voor deze wijn zijn gemiddeld 25 jaar oud. Via een 'table de tri' worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Vooraf aan de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 5 dagen. De druiven vergisten op 26°C op beton met remontages gedurende 30 dagen. Na de malolactische vergisting wordt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken barricas gelagerd, de resterende wijn blijft op beton. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Bewaren tot 6 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 245 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Ruim 70% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Een klein gedeelte van de productie in Argentinië (ruim 3.300 ha) vindt plaats in het zuidelijke Patagonië. In de provincie Río Negro niet ver van de stad Neuquén bezit de familie Fabre een prachtige wijngaard met 25 tot 45 jaar oude stokken. Dit gedeelte van Argentinië is lager gelegen, koeler door de meer zuidelijke ligging (invloed Antartica), behoorlijk sterke winden en geeft wijnen die een kenmerkende opwekkende frisheid hebben. Traditioneel wordt in dit gebied veel fruit geteeld. Het gebied is verder ook bekend van zeer aangename pinot noir wijnen. Erg veel wijnbedrijven vind je hier niet en de meeste daarvan hebben een niet-Argentijnse connectie, zoals bij Fabre Montmayou ook het geval is.
Serveren bij: (Gegrild) rood vlees, belegen kazen.
Overige Informatie:
De Barrel Selection lijn is de (gedeeltelijk) houtgelagerde lijn die naast een eenvoudigere niet houtgelagerde serie wijnen wordt geproduceerd.
Allergenen: sulfieten, eiwit
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
212 3-gangenmenu
Inclusief brood van Vanmenno (x) en luxe noten van Gotjé
- Langoustine gegaard in eendenvet met dashi-Albuférasaus, koffie en katsuobushi
- Ossenstaart van de bbq met jus van rund, blauwe kaas, knolselderijcrème en lavas
- Bread and butter pudding van komijn met ingelegde rozijnen en parfait van gerookt vanille-ijs
(x) Twee broodjes per persoon.
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Tradition Heritage Cuvée 3 Years
Producent: Schloss Gobelsburg
Classificatie: Niederösterreich
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): grüner veltliner 80%, riesling 20%
Sluiting: Kurk
Land: Oostenrijk
Wijnregio: Kamptal
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, briljant helder. Duidelijke neus van grüner veltliner met een licht toon van riesling. Mooi aromatisch vol, geel fruit, witte peper en aangenaam filmend. Bescheiden houttoets en complex in de smaak, fraaie tonen van geel fruit, exotisch fruit en weer verfijnd witte peper. Smaakopwekkend en verfrissend.
Wijnbereiding: De druiven worden op de traditionele manier (vandaar Tradition Heritage) van de 19e eeuw gevinifieerd. Na de handmatige oogst ontsteling en kneuzing worden de druiven 10-18 uur gemacereerd en daarna met een korfpers (basket press) geperst. De most vergist zonder klaring op grote eikenhouten vaten en wordt na de vergisting gescheiden van de lies en van tijd tot tijd overgestoken op andere grote vaten, net zo lang totdat de wijn stabiel en helder is. De wijn hoeft op deze manier niet gefilterd te worden voor botteling. Een wijn waarin de rijke historie en traditie van Schloss Gobelsburg prachtig tot uitdrukking komt. In de wijn zitten de volgende jaargangen: 2018…..85%, 2017…..10% en 2016…....5%.
Gebied gegevens: Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij: Serveren bij rijke visgerechten, schaaldieren en schelpdieren, sushi’s, blank vlees en gevogelte, groentegerechten zoals asperges, wit en rood flora kazen of zonder gerecht genieten van deze bijzondere wijn.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years. Van deze Tradition Heritage 10 Years zijn 3.410 flessen en 240 magnums gebotteld. Naast deze Traditionwijn is er ook een Heritage Cuvée 3 Years en Heritage Cuvée 50 Years uitgebracht.
Seghesio Zinfandel Sonoma County
Classificatie: AVA Sonoma County
Kleur: Krachtige rode wijn
Land: Verenigde Staten
Streek: California,Sonoma County
Producent: Seghesio Family Vineyards, Healdsburg
Druivenrassen: zinfandel
Karakter: Dieprode kleur. Mooie aroma’s van zwart fruit, als cassis en bramen. Volle, geconcentreerde smaak, met een aansprekende frisheid. Zwoele tonen van pruimen, krenten, bramen en rozenbottel. In de afdronk licht eiken met een zoete kruidigheid.
Wijnbereiding: De druiven voor deze wijn komen uit het koele Dry Creek Valley en het warmere Alexander Valley. In de wijngaard vindt reeds een strenge selectie plaats, alleen gezonde en rijpe druiven worden met de hand geplukt. Vergisting geschiedt in stalen tanks gedurende 10 dagen, waarbij de wijn voor extra smaak en kleur regelmatig over de schillen wordt gepompt. Daarna rijpt de wijn gemiddeld 1 jaar in vaten, gemaakt van Frans (75%) en Amerikaans eikenhout (25%). Van deze vaten wordt elk jaar een zo’n 30% vernieuwd.
Producent gegevens: In 1895 vestigden de Italiaanse immigranten Edoardo Seghesio en zijn vrouw Angela zich vanuit Piëmonte in Californië in het gehuchtje Chianti in Alexander Valley, een deel van Sonoma County. Ze kochten er 4 hectare wijngaard en in 1902 werd een winery gebouwd. De wijngaard kreeg de voor de hand liggende naam: Home Ranch. Momenteel omvat de Home Ranch wijngaard ruim 50 ha, daarnaast zijn nog eens 110 ha in bezit in Russian River Valley, Alexander Valley en in Dry Creek Valley. Totaal 7 percelen, gelegen op verschillende bodems in klimatologisch verschillende gebieden. Naast Home Ranch bezitten ze in Alexander Valley ook Chianti Station (met de oudste sangiovese aanplant van de VS van 1910), River Road/Ranch (1942), Chen’s Vineyard (1957) in Dry Creek Valley, Lone Oak (1960) in Alexander Valley, Keyhole Ranch (1962) en de recent gekochte Montafi wijngaard (2014), beide in Russian River. Verder koopt Seghesio al jaren druiven van oude wijngaarden bij verschillende ‘family grape growers’. Vandaag de dag wordt het wijngoed gerund door de 4e en 5e generatie Seghesio. Ted Seghesio heeft het stokje van wijnmaker sinds 2015 overgedragen aan Andy Robinson. Jim Neumiller is hetzelfde aan het doen en zoon Ned is nu verantwoordelijk voor de wijngaarden. Seghesio werkt sustainable en werkt in de wijngaard met cover crops, uitgekiend energie- (zonnepanelen) en water beheer en zorgt al jaren goed voor het (Mexicaanse) personeel in hun eigen Hacienda. De Zinfandel van Seghesio wordt gezien als een van de beste van Sonoma Valley. Dit dankzij de zeer oude wijnstokken, een extreem laag rendement per hectare, een rigoureuze selectie van gezonde druiven bij binnenkomst in de kelder en de modernste apparatuur voor de wijnbereiding. Seghesio specialiseert zich in Italiaanse rassen als vermentino, barbera, sangiovese, werkt met spannende field blends op basis van zinfandel met wat oude carignane, petite sirah, grenache etc en heeft sinds kort ook een chardonnay.
Gebied gegevens: Sonoma County, ten noorden van San Francisco, heeft een zeer gevarieerde bodem. Ongeveer 25.000 hectare is beplant met een groot aantal verschillende druivenrassen. Het gebied kent bergruggen en een aantal valleien, waarvan er drie hierboven genoemd zijn. De AVA (American Viticultural Area) Sonoma County loopt van de Pacific Coast in het westen tot de Mayacamas Mountains in het oosten en heeft binnen zijn grenzen meer dan 425 wineries en 18 AVA’s, waaronder bv Alexander Valley (5.847 ha), Dry Creek Valley (3.259 ha), Russian River Valley (5.623 ha), Sonoma Valley (2.252 ha), Rockpile (77 ha), Chalk Hill (603 ha) en Carneros (2.622 ha). Als een producent dus druiven uit meerdere van deze AVAs samenvoegt in een wijn dan mag hij de AVA Sonoma County gebruiken. Onder invloed van de Grote Oceaan en de mist in de vallei vanuit de San Pablo Bay heerst er een gematigd klimaat. Op diverse plaatsen weet die ochtendmist het gebied binnen te dringen. In het zuiden is het koel, de temperatuur loopt op naarmate het noordelijker wordt. De Mayacamas Mountains in het oosten bieden het noordelijk deel beschutting. Het is moeilijk om het karakter van de Sonoma County wijnen in het algemeen te beschrijven, te veel hangt af van de druif, ligging en het wijnbedrijf.
Serveren bij: Bij kruidig gegrild rood vlees, wild, stoofgerechten, pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De trots van Seghesio zijn de authentieke zinfandelstokken die tot de oudste van Californië behoren. De zinfandeldruif werd lange tijd beschouwd als een eigen druivenras van Californië. Lange tijd was er onduidelijkheid omtrent de herkomst, genoemd werden primitivo, crljenak, dobricic en plavac mali uit Kroatië. Recente onderzoeken via DNA techniek op de Davis Universiteit in Californië maakten aan alle onduidelijkheid een einde: zinfandel en crljenak (oudste naam die bekend is: tribidrag) zijn identiek.
Château Filhot, Sauternes
Producent: Anne-Laure Dufour Bonnard
Classificatie: AOP Barsac, Sauternes
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen): sémillon 80%, sauvignon blanc 18%, muscadelle 2%
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Wijnregio: Bordeaux
Gebied: Graves & Sauternes
Karakter: In grote jaren zeer aromatisch, rijk aan geuren van rijp gekonfijt fruit, honing, vanille van de houtrijping. Naast de volle, weelderige zoetheid bevat de wijn een opmerkelijke frisheid dankzij de frisse zuren die er tevens voor zorgen dat de wijn goed kan ouderen.
Wijnbereiding: Onder de juiste omstandigheden trekken de rijpe druiven hier een schimmelvorm aan die goed gedijt bij de uit de rivier opstijgende ochtendnevel. Deze schimmel, de Botrytis Cinerea (pourriture noble) perforeert de schil waardoor het sap in de druif wordt geconcentreerd en zeer suikerrijk wordt. Ook geeft de pourriture noble de wijn bijzondere smaaknuances en veel verfijning. De oogst gebeurt in 4 tot 5 plukgangen, elke keer worden alleen de aangetaste druiven uit de tros weggeknipt. Na de gisting rijpt de wijn, afhankelijk van het oogstjaar nog 10 à 15 maanden op nieuwe eiken barriques, houten vaten van 225 liter.
Gebied gegevens: Sauternes is de naam van een klein wijngebied van bijna 2.000 hectare aan de linkerkant van de rivier de Garonne. Het is een relatief vlak gebied, gelegen zo’n 40 km van de stad Bordeaux. Het gebied omvat 5 dorpjes, t.w. Sauternes, Fargues, Bommes, Preignac en Barsac. De bodem van Sauternes (wat hoger gelegen en heuvelachtiger) bevat veel kiezel en in Barsac (mag een eigen herkomstbenaming voeren voor de 850 ha wijngaard) juist vaak veel meer kalksteen. Hier worden de mooiste zoete wijnen van Frankrijk gemaakt. Door het gebied loopt een riviertje, de Ciron, die belangrijk is voor de vorming van de botrytis. Deze speciale schimmel ontwikkelt zich in het warme, vochtige najaar en bedekt via de ochtendnevel de rijpe druiven. Door de hitte van de dag groeien de schimmels snel, zij perforeren de schil, waardoor een deel van het sap wegloopt, er resteert dan een hoogwaardig concentraat van suikers en geur- en smaakstoffen. Dit proces noemt men de ‘pourriture noble’, oftewel ‘edele rotting’. Droge witte wijnen uit deze beroemde streek moeten als Bordeaux Blanc verkocht worden.
Gegevens producent: Château Simon is sinds 1814 eigendom van de familie Dufour. Op de 38 hectare wijngaard staan zowel witte als rode druiven aangeplant. Ongeveer 17 hectare wordt gebruikt voor het produceren van Sauternes. De overige 21 ha wijngaarden worden gebruikt voor de productie van witte en rode AOP Graves en witte en rode AOP Bordeaux wijnen. De bodem bevat hier veel kalk en klei met hier en daar concentraties kiezel. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van Château Simon is 30 jaar, per ha staan 6.000 wijnplanten. Sinds 1983 werkt men al aan het terugdringen van het gebruik van pesticides en insecticiden. Er werken nu 3 generaties Dufour in het bedrijf, er is veel kennis op het gebied van wijnbouwbeheer en vinificatie. Anne-Laure en pauline zijn de jongste generatie die op château Simon zorgen voor de altijd hoge kwaliteit voor een zeer nette prijs.
Serveren bij: Bij rilette’s, ganzenlever of eendenlever, stoofgerechten van blank gevogelte en paddenstoelen, desserts van rood fruit, perzik, abrikoos, peer, crème brulée en klassieke soufflé’s.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Bij langdurige regen in het najaar kan de ‘edele’ rotting veranderen in een schadelijke variant, de ‘grijze’ rotting. Dan is de oogst verloren, en wordt in het slechtste geval dat jaar geen wijn gemaakt. Wijnen uit de AOP Barsac mogen ook als AOP Sauternes op de markt gebracht worden. Dit wordt in de export vaak gedaan omdat Sauternes bekender is dan Barsac.
Beerenauslese, Weingut Feiler-Artinger, Rust
Producent: Weingut Feiler-Artinger
Classificatie: Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn (bio)
Druivenras(sen): chardonnay 52%, weissburgunder (pinot blanc) 46%, gele muskaat 2%
Biologisch: Biologisch dynamisch
Sluiting: Schroefdop
Land: Oostenrijk
Wijnregio Burgenland
Gebied: Neusiedlersee-Hügelland
Karakter: Frisse, gele kleur. De geur is intens met honing en bloesem. De smaak is friszoet met honing en tonen van exotisch fruit en amandel met een fraaie zoetzuur balans.
Wijnbereiding: De druiven worden in zeer rijpe staat geoogst, ruim de helft is zelfs ineengeschrompeld als gevolg van edele rotting, pourriture noble dus. Na de persing klaart het sap gedurende de nacht, waarna vergist wordt op 16°C in roestvrij stalen tanks. Zodra het alcohol percentage en de zuren in balans zijn, wordt de gisting gestopt door terug te koelen tot 6°C. De wijn bevat gemiddeld aan restsuiker 107,7 gr/liter. De bodem ter plekke bestaat uit bruine leem op een ondergrond van graniet/gneiss/urgestein met kiezel en een redelijk tot hoog kalkgehalte.
Gebied gegevens: Het gebied Neusiedlersee-Hügelland, behorend tot de wijnregio Burgenland, omvat 4.060 ha en ligt aan de westkant van het enige steppemeer van Centraal Europa. Dit meer, de Neusiedlersee genaamd, is zeer ondiep, maximaal 1 meter. De herfstnevel die hier ontstaat in combinatie met de gematigde temperatuur, zorgt elk jaar voor ideale condities voor de vorming van edele rotting, in Frankrijk pourriture noble genoemd. Deze ingedroogde druiven zijn de basis van de meest fantastische zoete wijnen. De bodem bestaat vooral uit löss, klei, zand en leem. De wijnregio Burgenland is vooral bekend om de zoete witte wijnen van rondom de Neusiedlersee, gemaakt van o.a. chardonnay, welschriesling en traminer en de droge rode wijnen van blaufränkisch en zweigelt, soms in combinatie met cabernet en merlot.
Gegevens producent: Het wijngoed Feiler-Artinger omvat 27 ha wijngaard en wordt sinds 2013 geleid door Kurt Feiler, de 3e generatie. Het bedrijf werd opgericht door Gustav Feiler, die met de oogst van 1953 aan de wieg van de hergeboorte van de bekende ‘Ruster Ausbruch’ stond, een wijn gemaakt van overrijpe, ingedroogde en door nobelrot aangetaste druiven. Feiler-Artinger heeft in het verleden dan ook naam gemaakt met zijn zoete wijnen en behoort internationaal gezien tot de top op dit gebied. Maar tegenwoordig zijn het ook de rode wijnen waar ze veel lof mee oogsten. Wat vooral opvalt is de intensiteit van de wijnen, gecombineerd met veel finesse en een aangename sappigheid. Hoe rijk en geconcentreerd de wijnen ook zijn, ze worden nooit log of vermoeiend. Sinds 2008 word hier biodynamisch gewerkt. Sinds 2010 snoeit Kurt via de methode Simonit & Sirch, de zogenaamde ‘zachte snoei’ , waardoor de plant minder ‘beschadigd’ wordt. In de vooraanstaande Oostenrijkse wijngids Falstaff behoort Feiler-Artinger tot het selecte groepje dat als outstanding wordt aanbevolen.
Serveren bij: Verfijnde nagerechten zoals soufflés, sabayon en vers fruit, maar ook bij ganzenleverpaté met zoete fruitcomponenten zoals bijv. appel en vijgen.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie De welschriesling vindt zijn oorsprong in Roemenië en staat in midden Europa veel aangeplant. Er is geen enkele verwantschap met de duitse/elzas riesling. In Italië staat de welschriesling bekend als riesling italico. In goede handen produceert de druif een plezierige wijn met een bloemige geur en voldoende frisheid.
Fabre Montmayou Patagonia Malbec 'Barrel Selection'
Soort wijn: Volle rode wijn
Sluiting: Kurk
Land: Argentinië
Streek: Mendoza
Producent: Bodegas Fabre, Luján de Cuyo
Druivenras(sen):malbec
Karakter:
Diep donkerrood van kleur. In de geur fijn rood, rijp fruit, mooie tonen van Frans eiken, wat pruim, een pepertje en veel kers. Geconcentreerde en toch elegante malbec met veel finesse en aroma's van rijp rood fruit, iets drop en ceder met wat vanille. Goede balans tussen fruit, alcohol, tannine en zuren.
Wijnbereiding:
De druiven worden met de hand geplukt in kisten van 20 kg. De druiven zijn afkomstig uit de regio Alto Valle de Río Negro, ten oosten en niet ver weg van de stad Neuquén. Druiven zijn afkomstig uit de 50 ha grote wijngaard Allen bij het stadje General Roca. De wijngaard wordt biologisch bewerkt. De stokken voor deze wijn zijn gemiddeld 25 jaar oud. Via een 'table de tri' worden de druiven zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Vooraf aan de gisting ondergaan de druiven een koude inweking van 5 dagen. De druiven vergisten op 26°C op beton met remontages gedurende 30 dagen. Na de malolactische vergisting wordt 60% van de wijn voor 12 maanden op Franse eiken barricas gelagerd, de resterende wijn blijft op beton. Het rendement bedraagt 45 hl/ha. Er wordt geklaard met natuurlijk eiwit. Bewaren tot 6 jaar na de oogst.
Gegevens producent:
Hervé en Diane Joyaux Fabre, opgegroeid in de wijnhandel, zijn in 1992 vertrokken uit Bordeaux en hebben zich gevestigd in Mendoza. Oude wijngaarden werden er gekocht en een nieuwe bodega werd gebouwd. Hun oog was gevallen op de Vistalba zone in de regio Luján de Cuyo, ten zuidwesten van de stad Mendoza. Met name oude malbec stokken hadden hun voorkeur, hun eerste koop was een wijngaard met stokken geplant in 1908. De wijngaarden liggen op 1.050-1.150 meter hoogte en de eerste 15 ha. werd al snel uitgebreid naar 93 ha., met o.a. een wijngaard in Las Compuertas, een sub zone van Luján de Cuyo. Ook kocht men 10 ha. chardonnay in Tupungato, 40 km naar het zuiden in de Valle de Uco. Met gevoel voor de Franse traditie is Fabre Montmayou de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende producenten in Argentinië. Ook in Patagonië bezit de familie 50 ha wijngaarden. De wijngaarden zijn geplant met een hoge plantdichtheid tot 8.000 stokken/ha; in Patagonia 4.500 stokken/ha. Door de hoge ligging in Mendoza en de ligging en klimatologische omstandigheden op 245 m in Patagonië zijn de wijngaarden praktisch ziektevrij. De oogst vindt handmatig plaats in kratjes van 20 kg en een selectie bij binnenkomst is een standaardprocedure. Hier worden geen industriële gisten gebruikt en lagering vindt uitsluitend plaats op Frans eiken.
Duurzaam: Gecertificeerd duurzaam
Gebied gegevens: Ruim 70% van de wijngaarden van Argentinië ligt in Mendoza, een provincie in Midden-Argentinië aan de voet van het Andesgebergte. Een klein gedeelte van de productie in Argentinië (ruim 3.300 ha) vindt plaats in het zuidelijke Patagonië. In de provincie Río Negro niet ver van de stad Neuquén bezit de familie Fabre een prachtige wijngaard met 25 tot 45 jaar oude stokken. Dit gedeelte van Argentinië is lager gelegen, koeler door de meer zuidelijke ligging (invloed Antartica), behoorlijk sterke winden en geeft wijnen die een kenmerkende opwekkende frisheid hebben. Traditioneel wordt in dit gebied veel fruit geteeld. Het gebied is verder ook bekend van zeer aangename pinot noir wijnen. Erg veel wijnbedrijven vind je hier niet en de meeste daarvan hebben een niet-Argentijnse connectie, zoals bij Fabre Montmayou ook het geval is.
Serveren bij: (Gegrild) rood vlees, belegen kazen.
Overige Informatie:
De Barrel Selection lijn is de (gedeeltelijk) houtgelagerde lijn die naast een eenvoudigere niet houtgelagerde serie wijnen wordt geproduceerd.
Allergenen: sulfieten, eiwit
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
212 Krokante aardpeer met garnalen
- Krokante aardpeer gevuld met Hollandse garnalen, vinaigrette van look en Belper Knolle-kaas
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Crozes-Hermitage Blanc Domaine des Entrefaux
Classificatie: A.C. Crozes-Hermitage
Soort wijn: Volle witte wijn
Sluiting: Kurk
Biologisch: Biologisch
Land: Frankrijk
Streek: Rhône, Crozes-Hermitage
Producent: Charles et François Tardy, Chanos-Curson
Druivenras(sen): marsanne (80%), roussanne (20%)
Karakter:
Licht geel-goud geel van kleur, bloemig in de geur met wat amandel, anijs en iets perzik. In de smaak rond, filmend met opwekkende zuren, aangenaam bittertje, sappig steenfruit, licht peperig en een fraaie, verfijnde afdronk.
Wijnbereiding:
De druiven worden na de persing voor de helft vergist in gebruikte houten vaten. De rest vergist in roestvrij stalen tanks. Er wordt alleen gist uit de eigen wijngaard gebruikt. Na een lichte filtering wordt de wijn in het voorjaar gebotteld.
Gegevens producent:
Domaine Entrefaux is een bezitting van 24 hectare, beplant met 20 ha syrah, daarnaast wat witte rassen als marsanne en roussanne. Onder de naam La Java des Entrefaux wordt van 2 ha nog een Vin de Pays gemaakt. De duidelijk aanwezige François Tardy runt dit prachtig gelegen bedrijf samen met zijn vrouw. Er worden kwalitatief zeer hoge wijnen gemaakt, soms zelfs op het niveau van de Hermitage. De bodem in de wijngaarden met de witte druiven heeft een hoog kalkgehalte, wat de wijn een mooie verfijninggeeft. De blauwe druiven staan in een ‘warmere’ bodem van kiezels en keien, wat zorgt voor rijke en aromatische rode wijnen. Rood wordt van 3 percelen gemaakt, de kwaliteit onder de naam 'Domaine des Entrefaux' is een blend van al hun wijngaarden. Er wordt hier met veel precisie gewerkt, het rendement per ha. over de eerste 10 jaren van dit millennium bedroeg slechts 38 hl. De wijnen worden voornamelijk opgevoed op beton en grote foudres (eiken vaten), nieuwe barriques worden nauwelijks gebruikt. In de export gaat 25%. Sinds 2011 is Domaine des Entrefaux biologisch gecertificeerd.
Gebied gegevens:
De wijngaarden van de appellatie Crozes-Hermitage liggen om de heuvel van Hermitage gegroepeerd. De hellingen zijn bedekt met terrassen van graniet met een zanderige toplaag. Crozes-Hermitage is een van de grootste noordelijke appellaties in de Rhône. Verschillende kwaliteitsproducenten hebben het niveau van de wijnen hier de laatste jaren sterk verbeterd. De Côtes du Rhône is wijnkundig onderverdeeld in 2 gebieden. In het noorden de Rhône Septentrionales en in het zuiden de Rhône Méridionales. In het zuiden wordt veel algemene Côtes du Rhône gemaakt met daarnaast onder andere de bekendere Gigondas en Châteauneuf du Pape. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand en klei met in sommige delen, bijvoorbeeld in de Châteauneuf du Pape, grote keien. Uit het noorden komen de grotere namen, de meer bijzondere wijnen als Côte Rôtie, Hermitage en Cornas. Hier vinden we een droge, granietachtige bodem die krachtige, geconcentreerde wijnen voortbrengt.
Serveren bij:
Rijke salades met vis, gevogelte en blank vlees, gegrilde of geroosterde visgerechten met volle sauzen,schaaldieren zoals gegrilde gamba’s of geroosterde kreeft.
Serveertemperatuur: 9 à 11 C
Overige Informatie:
Crozes-Hermitage is bijna altijd een rode wijn, toch zijn er een klein aantal wijnboeren die een meer dan voortreffelijke witte wijn in het gebied weten te produceren. De druivenrassen roussanne en marsanne zijn in Frankrijk uitsluitend aangeplant in de Rhône, de laatste jaren ook in de Languedoc.
Allergenen: sulfieten
Pinot Bianco 'Sirmian'
Classificatie:
DOC Alto Adige
Soort Wijn:
Volle witte wijn
Sluiting:
Kurk
Land:
Italië
Streek:
Alto Adige-Südtirol
Producent:
Nals Margreid, Nalles
Druivenras(sen):
pinot bianco (pinot blanc)
Karakter:
Zachtgeel van kleur. Een royale, fruitige geur van wit fruit als appel en rijpe ananas tot citrusfruit. Volle en rijpe smaak, zacht met lichte ziltigheid, krachtig en een fijne zuurgraad en elegantie na.
Wijnbereiding:
Van de hooggelegen, historische Sirmian wijngaard (500-700 m) worden de druiven half oktober geoogst. Na binnenkomst van de druiven vindt een strenge selectie plaats. Aansluitend persing en natuurlijke klaring van de most. Daarna vergisting op roestvrij staal met 8 maanden rijping op de lie (bezinksel) in grote houten foeders en na een lichte filtering volgt de botteling in maart.
Gegevens producent:
Nals Margreid is opgericht in 1985 toen de wijnhuizen van Nalles (1932) en Magre (1954) de krachten bundelden. Momenteel behoort het tot de absolute topproducenten van Alto-Adige. De in 2011 totaal nieuw opgetrokken wijnkelder is een architectonisch hoogstandje van grote schoonheid. In de vinificatieruimtes doet de zwaartekracht haar werk om zo min mogelijk te hoeven overpompen. De druiven komen van 160 hectare die worden verbouwd door 140 wijnboeren waar hoge eisen aan worden gesteld met betrekking tot respect voor natuur en milieu. Er wordt alleen gewerkt met ecologische bestrijdingsmiddelen om een natuurlijk evenwicht te bereiken in de wijngaard. Wijnmaker is de gedreven Harald Schraffl. Het gemiddeld bezit aan wijngaarden is bij de leden iets meer dan 1 ha en is veel te klein om er zelf wijn van te kunnen maken en van te kunnen leven. Veel boeren telen daarnaast ook nog ander fruit en zijn vaak werkzaam in het plaatselijke toerisme (zoals kamerverhuur etc).
Gebied gegevens:
Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal hoofdzakelijk Duits is. Een kwart van de bevolking is Italiaanstalig en een klein deel spreekt Ladinisch (verwant aan Reto-romaans). De provincie vormt samen met de provincie Trentino een autonome regio binnen Italië. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt in de Zuid-Alpen. De wijnbouw hier is zeer oud en stamt nog van voor de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava (vernatsch), manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Serveren bij:
Heerlijk als aperitief, bij niet gerookte visgerechten, schaal en schelpdieren, salades, antipasti, asperges, pasta's en witflorakazen.
Serveertemperatuur:
10 à 12ºC
Overige Informatie:
De Sirmian wijngaard heeft een rijke minerale bodem met morenen, marmer, mica gneiss, kalk. De Sirmian Pinot Bianco is het paradepaardje van Nals-Margreid en krijgt (bijna) standaard 3 glaasjes in de Gambero Rosso (dit is de hoogste waardering).
Allergenen:
sulfieten
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
212 Langoustine gegaard in eendenvet
- Langoustine gegaard in eendenvet met dashi-Albuférasaus, koffie en katsuobushi
INSTRUCTIES
INSTRUCTIEVIDEO
Bijpassende wijnen & bijzondere extra's
met deze knop
Rijk’s Chenin Blanc ‘Touch Of Oak’, Coastal Region
Classificatie: WO Coastal Region
Kleur: Volle witte wijn
Land: Zuid-Afrika
Streek: Coastal Region,Tulbagh
Producent: Rijk’s Wine Estate, Tulbagh
Druivenrassen: chenin blanc
Karakter: Licht geel in de kleur. Een geur waarin kruiden als kamperfoelie, fruit denk aan granaatappel en passievruchtsap en een vleugje hout. De smaak is soepel, naast voldoende fruit biedt de wijn een elegante frisheid, milde zuren en kenmerken van subtiel houtgebruik.
Wijnbereiding: De handmatige oogst is begin februari en gebeurt ’s nachts, dit om de aroma’s en frisheid te bewaren. Van de druiven krijgt 75% een gisting op lage temperatuur op roestvrij stalen tanks, de wijn rijpt 11 maanden op de fijne lie, het bezinksel. Geen malolactische gisting. De overige 25% vergist en rijpt op 1 keer gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter, waar de wijn ook 11 maanden in rijpt. Na de assemblage wordt gebotteld en rust de wijn 3 maanden in de kelder. Restsuiker slechts 2,1 gram/liter. Drinken binnen 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Rijk’s Private Cellar is een relatief jong en klein domein van 23 ha dat is vernoemd naar Rijk Tulbagh, gouverneur van de Kaap van 1751 tot 1771. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door Neville Dorrington en zijn familie, die na 20 jaar werkzaam te zijn geweest in Kaapstad een nieuwe uitdaging in de wijnbouw zocht. De keuze viel uiteindelijk op Tulbagh Valley, op een nooit gecultiveerd stuk land van 136 ha. De vruchtbare bodem bestaat voornamelijk uit een losse bovenlaag op een dunne kleilaag, waaronder zachte leisteen dat vrijwel geen water vasthoudt. De wijnen van wijnmaker Pierre Wahl (Zuid-Afrikaans wijnmaker van het jaar 2016 en gewaardeerd lid van het CWG (Cape Winemakers Guild)) zijn zeer gastronomisch, altijd intens en geconcentreerd. De eerste oogst van Rijk’s werd op de markt gebracht in 2000, in datzelfde jaar begon de prijzenregen voor zowel de witte als rode wijnen. Zeer beperkte oplage van topwijnen worden verkocht onder de naam Rijk’s Private Cellar, Reserve en Gold 888. Rijk’s concentreert zich geheel op de ‘lokale’ druivenrassen chenin blanc en pinotage, daarnaast wat syrah en chardonnay voor de Méthode Cap Classique.
Gebied gegevens: Het district Tulbagh (4.015 ha) ligt in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit). De vallei ligt op iets meer dan een uur rijden van Kaapstad en wordt omsloten als een amfitheater door de majestueuze Winterhoek en Witzenberg. De Klein Berg rivier baant zich een weg door de vallei. Tulbagh was van oudsher een gebied dat vooral witte en mousserende wijnen voortbracht, maar meer en meer komen er producenten die met hun rode wijnen lof oogsten. Het stadje Tulbagh heeft in de Church Street de grootste concentratie van nationale monumenten (32) van heel Zuid-Afrika. Een aanrader voor elke bezoeker. Ook de nabije omgeving met schapenboerderijen, boomgaarden, rivieren, stuwdammen en bergen, die ’s winters met sneeuw bedekt zijn, is zeer de moeite waard. Het is gebied heeft een warm klimaat en de wijnbedrijven bezitten meestal een reservoir voor de dripirrigatie van de wijngaarden.
Serveren bij: Stevige visgerechten, schaaldieren, geroosterd, gebakken of gegrild met rijke sauzen zoals beurre blanc maar ook bij blank gevogelte/blank vederwild, kalfsvlees en bijv. zwezerik en bij gerechten met paddenstoelen, groentegerechten, romige wit en roodflorakazen.
Serveertemperatuur: 11 à 14ºC
Overige informatie: De Rijk’s Chenin Blanc is één van de twee Zuid-Afrikaanse Chenin’s met SUPER CHENIN status, welke wordt toegekend op basis van jaarlijkse blindproeverijen voor de WINE Magazine Chenin Blanc Challenge.
Producent website: www.rijks.co.za
Tradition Heritage Cuvée 3 Years
Producent: Schloss Gobelsburg
Classificatie: Niederösterreich
Soort Wijn: Krachtige witte wijn
Druivenras(sen): grüner veltliner 80%, riesling 20%
Sluiting: Kurk
Land: Oostenrijk
Wijnregio: Kamptal
Karakter: Licht geel tot geel van kleur, briljant helder. Duidelijke neus van grüner veltliner met een licht toon van riesling. Mooi aromatisch vol, geel fruit, witte peper en aangenaam filmend. Bescheiden houttoets en complex in de smaak, fraaie tonen van geel fruit, exotisch fruit en weer verfijnd witte peper. Smaakopwekkend en verfrissend.
Wijnbereiding: De druiven worden op de traditionele manier (vandaar Tradition Heritage) van de 19e eeuw gevinifieerd. Na de handmatige oogst ontsteling en kneuzing worden de druiven 10-18 uur gemacereerd en daarna met een korfpers (basket press) geperst. De most vergist zonder klaring op grote eikenhouten vaten en wordt na de vergisting gescheiden van de lies en van tijd tot tijd overgestoken op andere grote vaten, net zo lang totdat de wijn stabiel en helder is. De wijn hoeft op deze manier niet gefilterd te worden voor botteling. Een wijn waarin de rijke historie en traditie van Schloss Gobelsburg prachtig tot uitdrukking komt. In de wijn zitten de volgende jaargangen: 2018…..85%, 2017…..10% en 2016…....5%.
Gebied gegevens: Schloss Gobelsburg is een van de oudste wijnbedrijven in Oostenrijk en nauw verbonden met de geschiedenis van het Kamptal. De Cisterciënzer monniken die zich vanuit de Bourgogne over Europa verspreidden kregen hun eerste wijngaarden in de Donau regio rond die tijd gedoneerd vlak bij het dorp Langenlois. Het Kamptal ligt 50 km ten westen van Wenen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het gebied omvat 3.500 ha wijngaarden en heeft een prima klimaat om grüner veltliner, riesling maar ook zweigelt, pinot noir en st. laurent goed rijp te krijgen. De bodems bestaan vooral uit löss, leem en kalkhoudende afzettingen met hier en daar de beroemde Urgestein (basalt, graniet, gneis). Kamptal heeft voor grüner veltliner en riesling een DAC en tot de beste wijngaarden worden Ried Heiligenstein, Lamm en Grub gerekend.
Gegevens producent: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzerklooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Ze zien het als hun verantwoordelijkheid dit erfgoed te behouden, te beheren en te ontwikkelen voor toekomstige generaties. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar wijnen die typisch zijn voor deze Donau regio. Speciale interesse heeft Michael voor de rijke historie van het wijnmaken door de monniken op Schloss Gobelsburg. Dit is de basis voor de Tradition wijnen als eerbetoon en waardering aan de manier van wijnmaken begin 19e eeuw. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse grüner veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Serveren bij: Serveren bij rijke visgerechten, schaaldieren en schelpdieren, sushi’s, blank vlees en gevogelte, groentegerechten zoals asperges, wit en rood flora kazen of zonder gerecht genieten van deze bijzondere wijn.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De jaargang 2020 is de 850ste van het wijngoed sinds 1171. Om de traditie en cultuur van 850 jaar wijnmaken op Schloss Gobelsburg te vieren heeft de keldermeester een aantal speciale Cuvée gecreëerd zoals de Tradition Heritage Cuvée 10 en 3 Years. Van deze Tradition Heritage 10 Years zijn 3.410 flessen en 240 magnums gebotteld. Naast deze Traditionwijn is er ook een Heritage Cuvée 3 Years en Heritage Cuvée 50 Years uitgebracht.
Schmidt Elite Classic Caviar
Baeri (classic) Caviar is licht gezouten om haar delicate aroma naar voren te brengen. Door de grootte van de eitjes en de variatie in kleur zal Schmidt Elite Classic kaviaar met haar subtiele notensmaak uw smaakpapillen strelen.
Mooie upgrade voor de feestdagen!
Kaasplank van L'Amuse
Délice de Bourgogne - de enige buitenlandse witkorstkaas, omdat er nog niet een mooie witkorst kaas gemaakt wordt van gepasteuriseerde melk. Dit is bij ons gerijpt
Rode Jutter - een biologische gepasteuriseerde roodflora uit Terschelling. De receptuur is een beetje die van de ouderwetse kernhem kaas, alleen de melk is veel mooier.
Overjarige Beemster - L’Amuse signature, een gepasteuriseerde koemelkkaas uit Middenbeemster, De kaas wordt ook microbieel gestremd en twee jaar gerijpt.
Black Betty, Brabander Reserve - een gepasteuriseerde geitenkaas van een coöperatie in Brabant.
Bastiaansen blauw - Bastiaansen in Molenschot (Noord-Brabant) maakt hier een grote range kaasspecialiteiten. zo ook deze Goudse stijl kaas van biologische gepasteuriseerde geitenmelk. Na twee maanden rijping verlaten de kazen het pakhuis van Bastiaansen om bij ons nog twee maanden verder te rijpen. Dan ontwikkelt de kaas zich van vrij neutraal en bijna nietszeggend naar crispy, licht zoetig met aardse tonen.
inclusief vijgenbrood
De planken worden gemaakt per 2 personen
Brood van Vanmenno is brood zoals het moet zijn. Een volmaakte balans van meel, zuurdesem (óf een heel klein beetje gist), water en zout. Niets meer, niets minder.
65gram per broodje
Classificatie: AC Champagne
Soort wijn: Volle mousserende witte wijn
Sluiting: Kurk
Land: Frankrijk
Streek: Champagne
Producent: Delot Père et Fils, Celles sur Ource
Druivenras: pinot noir
Karakter:
Bleekgeel van kleur. Ingetogen aroma, waarin wit fruit, toast. Frisse, elegante inzet met een zachte mousse, schoon en zuiver in de mond, aangenaam droog, redelijk breed en complex.
Wijnbereiding:
Champagne wordt in eerste instantie net zo gemaakt als iedere andere wijn. Het speciale procedé dat men hier méthode champenoise en elders in Frankrijk méthode traditionelle noemt, komt pas daarna op gang. Het procedé houdt in dat de jonge wijn een tweede gisting op fles ondergaat. De wijn wordt gebotteld met toevoeging van de liqueur de tirage, een mengsel van gist en suiker. Hierdoor komt een langzame vergisting op gang. Het koolzuur dat zich nu vormt, blijft in de fles gevangen. Hoe langer de rijping daarna op deze gistcellen duurt, des te fijner worden de belletjes en des te beter de kwaliteit.Voor de definitieve afsluiting krijgt de wijn zijn 'dosage', in dit geval resulterend in een restsuiker van 13 gram/liter.
Gegevens Producent:
Maurice Delot verkocht vanaf 1933 zijn druiven aan de handel, maar maakte in 1947 zijn eerste 'eigen' champagne. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Vincent. Omdat er geen opvolging is in de familie is Vincent Delot in 2006 een samenwerking aangegaan met Paul Dangin, ook een familiebedrijf met 52 ha, eveneens in Celles sur Ource. Zij beheren nu de wijngaard en zorgen voor de vergisting. Rijping vindt echter nog steeds plaats in de kelders van Delot. Champagne Delot wordt uitsluitend gemaakt van druiven van de eigen 8 hectare wijngaard en blijft zijn eigen frisse, zuivere karakter behouden. De 2e gisting op fles duurt 30 maanden, waar 15 maanden wettelijk verplicht zijn. Aansluitend rust de champagne nog 3 maanden in de kelder. Voor Champagne met jaargang geldt wettelijk een minimale rijping van 36 maanden. In tegenstelling tot de grote champagnehuizen is de productie van Delot met jaarlijks gemiddeld 70.000 flessen zeer beperkt. Kortom: een fraaie Champagne, direct van de boer.
Gebied:
Het Champagnegebied, zo'n 33.000 ha, is gelegen ten zuiden van de stad Reims in Noord-Frankrijk. De bodem is sterk kalkhoudend. Veel champagne wordt verkocht door grote coöperaties en handelshuizen, die veelal de druiven kopen van de boeren. Zij produceren miljoenen flessen per jaar, vaak van een gemiddelde kwaliteit. Steeds meer kleine wijnboeren echter maken nu zelf champagne van hun druiven, bij Delot al ruim 60 jaar. De wijngaarden van Delot liggen in de zogenaamde 'Côtes de Bar', een deel van het Champagnegebied, gelegen ruim 100 km ten zuiden van Reims. Dit district omvat 6.500 ha, bijna 1/4 van het hele Champagnegebied. De temperaturen zijn hier net iets hoger, reden waarom hier vooral de pinot noir druif aangeplant staat.
Serveren:
Als aperitief, bij gerookte zalm, kaviaar, nieuwe haring, voorgerechten met vis, schaal en schelpdieren, asperges.
8 à 10C
In 2005 hebben de 3 takken van de befaamde familie 'de Rothschild' hun krachten gebundeld om gezamenlijk Champagne Barons de Rothschild te produceren. De ambitie is om hun champagnes binnen afzienbare tijd naar de top uit het gebied te brengen. Om dit te realiseren kopen ze druiven van de beste percelen o.a. gelegen in de grand cru gemeenten Cramant, Mesnil-sur-Oger, Oger en de superieure premier cru Vertus.
Voor de productie is er een samenwerking aangegaan met een kleine, kwalitatief hoogstaande producent 'Goutte d'Or' in Vertus. In 2010 is er een compleet nieuw gebouw verrezen voor de vinificatie. In 2007 werd het champagnehuis Prieur in Vertus overgenomen waar de Champagnes van Barons de Rothschild in de oude kelders voor een periode van minimaal 3 jaar rijpen.
De ervaren en getalenteerde wijnmaker Jean Philippe Moulin, in het verleden wijnmaker bij diverse tophuizen, streeft naar een elegante, zuivere stijl en maakt daarom alle champagnes van Barons de Rothschild zonder houtlagering. De totale productie bedraagt nu slechts 350.000 flessen. De Blanc de Blancs is verfijnd met een mooie frisheid en lengte, de Brut is prachtig klassiek en de Rosé heerlijk gastronomisch. Glaswerk, e.a. van Champagne Rothschild is beschikbaar op aanvraag.
Restaurant 212 zit in Amsterdam, pal aan de Amstel. Het restaurant van chef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot heeft twee Michelinsterren.
Bekijk ook de andere restaurants.
Blijf op de hoogte van onze nieuwe menus.
INFORMATIE
Home Cadeaushop Cadeaubonnen Pop-up diners Hoe werkt het? Chef aan huis Contact Veelgestelde vragen Over ons Privacy statement Algemene verkoops- en leveringsvoorwaarden Disclaimer Duurzaamheid Samenwerking War Child NieuwsbriefMenu's van
De Librije dinerboxen Feestspecials Casual feestspecials Sterrenchefs casual A La Carte Restaurant 212 Sidney Schutte** Bolenius Parkheuvel dinerboxen Noor dinerbox Restaurant Aan de Poel De Groene Lantaarn De Lindehof De Kromme Watergang Bij Jef dinerbox de Burgemeester Jonathan Zandbergen Vegetarische menu's Combi menu's vis en vlees Combi menu's vlees Combi menu's vis Cook Like a Chef Events Chef aan huis
PRODUCTEN
Bestellen Wijnen
BLIJF OP DE HOOGTE
De lekkerste sterrengerechten thuisbezorgd? Dat kan! Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.