Bij de Koningsvis - Kamptal Grüner Veltliner
Bij de Bloemkool - Vasse Felix, Chardonnay
Bij de Kalfswang - Thorn-Clark, Shotfire, Shiraz
Bij de Rijstebrei - Fattori Motto Piane, Soave
Bij de Koningsvis - Kamptal Grüner Veltliner
Soort Wijn: Volle witte wijn
Jaartal Inhoud Prijs Bestel
Kamptal Grüner Veltliner
Land: Oostenrijk
Gebied/Classificatie: Kamptal, DAC Kamptal
Producent: Schlosskellerei Gobelsburg, Langenlois
Druivenras(sen): Grüner veltliner
Karakter: Geelgroen van kleur. De frisse geur herinnert aan wilde kruiden zoals tijm en heeft een open, schone structuur. In de smaak komt wat rabarber naar boven, naast iets rokerigs met een hint van abrikoos en een pepertje met een nerveuze, speelse finale.
Wijnbereiding: De druiven worden met de hand geoogst en op sorteertafels gecontroleerd op kwaliteit. Vergist wordt op lage temperatuur in roestvrij stalen tanks. Het perceel omvat 15 ha met stokken tussen de 3 en 20 jaar oud. In het voorjaar wordt de jonge wijn, na licht te zijn gefilterd, op fles gebracht.
Producent beschrijving: Weingut Schloss Gobelsburg werd in 1171 gesticht en behoort tot het Cisterziënzer klooster Zwettl. Door de eeuwen heen kochten de monniken de beste perceeltjes wijngaard in de nabijheid van het klooster. Sinds 1996 wordt het wijngoed, dat 60 ha omvat geleid door Michael en Eva Moosbrugger, de eerste jaren met hulp van Willy Brundlmayer. Op het Gobelsburger hoogplateau bevinden zich droge, schrale bodems van uit het Tertiair stammende gesteenten. De wijngaarden zijn aangelegd in terrasvorm en zijn grotendeels beplant met de rassen grüner veltliner (50%) en riesling (25%). De bodems zijn zeer divers, reden om diverse Grüner Veltliners aan te bieden. Er wordt hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt. Alle wijnen zijn droog, waardoor ze gastronomisch zeer inzetbaar zijn. De trots zijn de meer dan 50 jaar oude grüner veltliner stokken. Moosbrugger is inmiddels door collega-wijnboeren in de Oostenrijkse wijngids Falstaff van 2006 uitgeroepen tot beste wijnmaker van Oostenrijk.
Gegevens gebied: Kamptal, genoemd naar het riviertje de Kamp, ligt ongeveer 50 km ten westen van Wenen. Het gebied valt onder de grootste regio Niederösterreich (ruim 28.000 ha) en staat bekend om zijn kwalitatief hoge en gastronomische, droge wijnen. De bodems van dit zeer heuvelachtige gebied bevatten veel löss en leem, dat is gelegen op een oeroude ondergrond met vulkanische structuren en primair rotsgesteente van 270 miljoen jaar oud. Door de grote verscheidenheid aan bodems heeft vaak elke wijngaard zijn eigen karakter. Die verscheidenheid wordt nog vergroot door diverse microklimaten. In Kamptal ontmoet de koele, frisse wind uit het Waldviertel de zachte, warme wind uit het Donaudal. Hierdoor is een lange rijping mogelijk met behoud van veel fruit. Met 3.870 hectare is Kamptal een van de grotere wijngebieden in Oostenrijk. Grüner veltliner is het belangrijkste druivenras en verder de Riesling. Beide rassen vallen onder de DAC Kamptal. Verder heeft men o.a. zweigelt, merlot, cabernet sauvignon staan en is Schloss Gobelsburg beroemd om zijn blauburgunder/pinot noir.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Als aperitief, bij salades, zoetwatervis, lichte visbereidingen zoals ceviche, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Deze grüner veltliner komt van jonge wijnstokken, niet ouder dan 20 jaar, uit de beste wijngaarden rondom de berg Heiligenstein de ‘Erste Lagen’ Lamm, Grub en Renner.
Bij de Bloemkool - Vasse Felix, Chardonnay
Volle witte wijn
Land: Australië
Gebied/Classificatie: Margaret River, GI Margaret River
Producent: Vasse Felix, Cowaramup
Druivenras(sen): Chardonnay
Karakter: Complexe, rijke aanzet met in de geur tropisch fruit, ananas, kruiden, kokos. De smaak is vol, met sappig rijk fruit o.a. citrus, vrij intens en goed in balans. In de afdronk veel rijp fruit, licht eiken en iets rokerig.
Wijnbereiding: Deze chardonnay werd op barrique vergist en onderging voor zuur afbouw de malolactische gisting, deel afhankelijk van het jaar. Daarna rijpte de wijn op de lie gedurende 9 maanden verder op kleine eiken vaten, waardoor de smaak van eiken beperkt aanwezig is.
Producent beschrijving: Vasse Felix was in 1967 het eerste wijnbedrijf op commerciële basis in Margaret River. Opgericht door Dr. Tom Cullity heeft Vasse Felix nu een rijke geschiedenis in het produceren van topklasse wijnen. Nadat het wijnhuis in 1987 werd overgenomen door de familie Holmes à Court, is de kwaliteit door investeringen en uitbreidingen sterk toegenomen. De productie bestaat uit 2,5 miljoen flessen, waarvan 1 miljoen van de ruim160 ha van Vasse Felix (Home en Boodjidup wijngaard) en de rest van ruim 170 ha (Karridale en Adams Road wijngaard) nabij Jindon. Tevens worden, zoals in Australië gebruikelijk is, op contractbasis druiven bijgekocht. De wijngaard van Vasse Felix ligt 120 meter boven zeeniveau, maar 4 km van de zee, de bodem bestaat uit rode leem met een ondergrond van klei. Alle moderne technieken om de kwaliteit te verbeteren worden toegepast. Wijnmaker Virginia Willcock maakt hier al ruim 20 jaar de wijnen. De laatste jaargangen is zij overgegaan naar gebruik van natuurlijke gisten en gedeeltelijke hele trossen fermentatie. Dit levert enorm veel spanning in haar wijnen, gecombineerd met verfijnd houtgebruik. Rood is zo goed als goede Bordeaux, wit als Bourgogne. Virginia is in 2012 uitgeroepen als 'Australian Winemaker of the Year' en Vasse Felix als beste 'New World Winery of 2018'. NASAA biologische certificering volgt in 2021. De naam Vasse Felix komt van een onfortuinlijke Fransman Vasse die in 1801 van een ontdekkingsschip overboord sloeg en waarover de wildste verhalen de ronde deden en Felix, wat ‘lucky/happy’ betekent, hopende dat Vasse Felix een beter lot zou hebben.
Gegevens gebied: Ruim 200 km ten zuiden van Perth in de staat Western Australia, in de zone South West Australia ligt het wijngebied Margaret River (regio). De eerste druiven werden geplant in 1965, momenteel zijn 4.875 hectaren met wijnstokken beplant. Productie is half wit en half rood. Het gebied behoort door de invloed van de zee tot de koelste van heel Australië. Juist die meer ingetogen, frisse stijl wordt bij liefhebbers zeer gewaardeerd. De meest aangeplante druivenrassen voor rood zijn cabernet sauvignon, shiraz en pinot noir, voor wit chardonnay, semillon en sauvignon blanc. Bordeauxblends (wit en rood) en hoog niveau chardonnay zijn hier beroemd. Margaret River moet het puur hebben van hoge kwaliteit, het volume is zeer beperkt. Export is van oudsher zéér belangrijk, met 1.7 miljoen inwoners is de lokale markt beperkt en de bevolkte delen van Australië, waar trouwens ook wijn gemaakt wordt, liggen op minimaal 3.000 km.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij rijke visgerechten (ook gerookt), schaaldieren gegrild/geroosterd, blank vlees en gevogelte in romige combinaties, pasta's, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Filius betekent ‘zoon van’, oftewel de ‘kleinere versie’ van de Vasse Felix (Premier) Chardonnay. Sauvignon.
Bij de Kalfswang - Thorn-Clark, Shotfire, Shiraz
Krachtige rode wijn
Land: Australië
Gebied/Classificatie: South Australia, GI Barossa
Producent: Thorn-Clarke, Angaston
Druivenras(sen): Shiraz (syrah)
Karakter: Duidelijk een Barossa Valley shiraz. Dieprood van kleur. Naast duidelijk rijpe bessen, peper en vanille zijn er veel complexe tonen van bacon, gekarameliseerde vijgen en kruiden. Mooie balans, met frisse zuren met veel kracht en lange afdronk.
Wijnbereiding: De druiven voor deze shiraz komen van de St. Kitts en Milton Park wijngaard. Vergist gedurende 7 dagen in gesloten roestvrijstalen bakken op een max. temp. van 22 tot 25°C. Twee keer per dag wordt het sap over de schillen gepompt. Dit gebeurt met zuurstof contact, om maximale extractie te krijgen van fruit, tannine en kleur. Gelagerd in Amerikaanse hogsheads (40% nieuw, okshoofd in het Nederlands, oude maat vat van ongeveer 238,5 l.) gedurende 14 maanden.
Producent beschrijving: De families Thorn en Clarke vestigden zich rond 1870 in Barossa Valley. De familie Thorn pachtte grond en werd druiventelers, de familie Clarke kwam als goudzoekers. De huidige naam ontstond door een huwelijk. In de familie Thorn is reeds de 6e generatie werkzaam, zij zijn eigenaar van één van de oudste shiraz wijngaarden van Australië/van de wereld, t.w. een perceel genaamd 'Clifton' dat volgens oude documenten al in 1854 beplant was met shiraz stokken. Het is een echt familiebedrijf van vader op zoon. In 1980, toen de wijnen uit Australië aan hun opmars begonnen, zijn 4 nieuwe wijngaarden aangeplant, in totaal 274 ha. Thorn-Clarke is in 2001 zijn eigen wijnen gaan bottelen in Angaston. Alle wijnen worden gemaakt van eigen druiven. Robert Parker, in The Wine Advocate, noemt de wijnen van Thorn-Clarke ‘astonishing wine values’.
Gegevens gebied: Barossa heeft als zone sinds 1990 een GI (Geographic Indication), waardoor het een internationaal erkend wijngebied is. Het kent twee regio’s: Barossa Valley (ruim 11.350 ha) en Eden Valley (ruim 2.250 ha). In Barossa Valley wordt 80% rood geproduceerd en is het klimaat warm. In Eden Valley liggen de heuvels een stuk hoger en is het klimaat dus ook veel koeler. Logisch dat in Eden Valley het aandeel witte wijnen met 45% daardoor hoger is dan in Barossa Valley. De Thorn-Clarke wijngaarden zijn verdeeld over 4 locaties. Kabininge (33 ha): in Barossa Valley ideaal voor de shiraz druif. Een grijs/bruine koolstofhoudende bodem op 270 meter. Veel zonuren en geen irrigatie, wat uitzonderlijk is in Barossa, zorgen voor een lage opbrengst. Optimaal rijpe druiven met veel concentraat. St. Kitts en Truro (103 ha): Iets hoger op 400 meter gelegen, en dus koeler, in het noorden van Barossa Valley. De grond is een mix van kiezels en vulkanische grond. Gevolg een langere rijpingsperiode met veel concentraat van vooral de shiraz druif. Mount Crawford (37 ha): in Eden Valley, met hoogtes van 475 meter en hoger is de meest koele wijngaard van heel South Australia. Dit microklimaat zorgt voor een late, lange rijping met behoud van voldoende zuren, ideaal voor de riesling en chardonnay. Milton Park(100 ha): op 330 - 400 meter hoogte in het hart van Eden Valley, diverse microklimaten. Vooral aanplant van rode druiven, gulle wijnen met veel structuur.
Sluiting: Schroefdop
Serveren bij: Bij geroosterd en gegrild rundvlees, lam, eend, wild en stoofgerechten met kruiden/specerijen en licht zoete componenten, paddenstoelgerechten, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur: 17 à 19ºC
Allergenen: Ei, Sulfieten
Bij de Rijstebrei - Fattori Motto Piane, Soave
Soort Wijn: Volle zoete witte wijn
Land: Italië
Gebied/Classificatie: Veneto, DOCG Recioto di Soave
Producent: Fattori, Monteforte d’Alpone
Druivenras(sen): Garganega
Karakter: Strogeel met gouden reflecties. Rijke geur van o.a. vanille, acacia, honing, zoete kruiden en gedroogde abrikoos. Complexe smaak met overrijp wit fruit, zacht met een elegante frisheid, krenten, honing en vanille, alles verpakt in een kader van verfijnde zoetheid.
Wijnbereiding: Het rendement per ha is gemiddeld slechts 65 hl, de leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. De stokken, geplant in 1995, staan op een vulkanische bodem. De oogst vindt plaats in september, de druiven worden tot begin maart van het volgende jaar op houten rekken gelegd om in te drogen. Hierdoor verliest de druif 50% van zijn gewicht, het suikergehalte bedraagt dan 25 tot 28%. Na het ontstelen volgt 18 uur inweking van de schillen, dan volgt een zachte persing, waarna gedurende 12 uur vaste deeltjes uit het sap bezinken. Geselecteerde gist brengt de gisting op gang, die voor 60% plaatsvindt in roestvrijstalen tanks en voor 40% in kleine eiken vaten. Deze gisting op lage temperatuur duurt ongeveer 2 maanden tot in mei. Het alcoholpercentage bedraagt dan 12 à 13 graden, er resteert nog 140 g/ltr restsuiker. Dan volgt een periode van 10 tot 12 maanden rijping in eiken vaten.
Producent beschrijving: De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Gegevens gebied: Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Soave is een groot wijngebied ten oosten van de stad Verona. In de vlakkere delen wordt de basis Soave gemaakt, terwijl de Soave Classico, slechts een kwart van de totale productie, gewonnen wordt op de heuvels rondom het dorp Soave. De basisdruif is de garganega (klemtoon op de 2e lettergreep), volgens de wet minstens 70%, veelal aangevuld met de trebbiano di soave, een kwaliteitsdruif druif sterk verwant aan de verdicchio, en dus niet te verwarren met de matige trebbiano di Toscana. Sinds 1993 mag naast trebbiano ook pinot bianco, pinot grigio of chardonnay toegevoegd worden. Moderne Soave’s ondergaan, zeker als chardonnay gebruikt wordt, vaak rijping op eiken vaten. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.
Sluiting: Kurk
Serveren bij: Zowel blauwschimmelkazen als zoetigheden als gebak, desserts met honing maar ook bij ganzenlever. In Italië ook populair als ‘vino da meditazione’, dus op een mooie zondagmiddag stil genieten van een glaasje van deze nobele wijn.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Allergenen: Sulfieten
Overige informatie: Recioto is een zeldzame wijn, jaarlijkse productie ongeveer 6.000 flesjes. Aanbevolen wordt de wijn binnen 5 jaar te drinken. Motto Piane is de naam van de wijngaard gelegen rondom het huis van Antonio Fattori op de Monte Calvarina op zo’n 250-300 meter hoogte.